Vijesti Politika Počeli pregovori o zapošljavanju 50 radnika

Počeli pregovori o zapošljavanju 50 radnika

0

Pedesetak radnika Fabrike cijevi “Alpos” iz Prnjavora početkom februara moglo bi početi da radi u Fabrici šavnih cijevi “Unis” Derventa, čime bi djelimično bio riješen jedan od najvećih problema ovog preduzeća.

Poceli pregovori o zaposljavanju 50 radnika

Na inicijativu načelnika opštine Prnjavor Siniše Gatarića prije par dana održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici sindikata i obje firme, a formirana je i radna grupa u kojoj su predstavnici “Alposa“ i predsjednik sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić, koji će razmotriti konkretnu ponudu preduzeća iz Dervente.

Peulić je,nakon sastanka, istakao da je insistirano na pismenoj ponudi. “Tražimo da se prema radnicima postupa u skladu sa zakonom, da im se obezbijedi odgovarajuća plata, a s druge strane od radnika koji prihvate angažman biće zatraženo da posao obavljaju kvalitetno i odgovorno. Očekujemo `Unisov` odgovor u narednih tri do pet dana“, rekao je Peulić.

Predstavnik radnika “Alposa“ u odboru povjerilaca Zdravko Vasić rekao je da svi detalji ugovora moraju biti stavljeni na parir, od prevoza do plate. On kaže da će biti zatražena isplata plate mjesec za mjesec, jer radnici nemaju novčana primanja već godinu i po dana. “Ne smijemo dozvoliti da dođemo u situaciju da nas ponovo neko prevari“, ističe Vasić.

Fabriku šavnih cijevi “Unis“ iz Dervente na sastanku predstavljao je generalni direktor Dragan Mitić koji je naglasio da se zbog novog poslovnog angažmana ukazala potreba za zapošljavanje dodatnih pedesetak radnika. “Do kraja godine treba da proizvedemo oko 200.000 tona cijevi za tržište Evropske unije, što zahtijeva da osim sadašnjih 580 radnika zaposlimo dodatnu radnu snagu“, precizirao je Mitić.

Fabrika cijevi “Alpos” u Prnjavoru, nekadašnji “Unis”, privatizovana je 2004.godine, kada je prešla u vlasništvo istoimene slovenačke kompanije.

Nakon pokretanja stečajnog postupka propala su dva pokušaja da preduzeće, čija je procijenjena vrijednost 17.100.000 KM, na licitaciji pronađe novog kupca. Problem dodatno usložava činjenica da su potraživanja veća od 30.000.000 KM. Treća licitacija raspisana je za 25. februar, po cijeni od 5.600.000 KM.

http://www.youtube.com/watch?v=6UZb–Jvat8

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here