Vijesti Društvo Počelo zidanje hrama u Polju

Počelo zidanje hrama u Polju

0

DERVENTA – U Polju kod Dervente počelo je zidanje hrama posvećenog Svetom velikomučeniku Dimitriju. Zidanje se vrši na novosagrađenim temeljima koji se nalaze u neposrednoj blizini magistralnog puta Derventa-Brod.

Pocelo zidanje hrama u Polju

Gradnja temelja završena je 1. novembra 2008. godine, zemljište za crkvu je darovalo Akcionarsko društvo “Poljoprivrednik” iz Dervente. Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije u maju ove godine obavio je osvećenje temelja hrama i mjesnog paroha Dragana Zarića odlikovao činom protonamejsnika.

Mještani Polja su još u 19. vijeku imali crkvu i to brvnaru. Sadašnja crkva posvećena je Sv. Apostolu Petru i Pavlu, sagrađena i osvećena 1936. godine, u Drugom svjetskom ratu je oštećena, renovirana je 1956. godine, a u poslednjem otadžbinskom ratu je u aprilu 1992. godine zapaljena.

Crkva je renovirana 1994. godine. Montažni zvonik je sagrađen 1982. godine, renoviran 1994. godine. Ponovno osvećenje obavio je vladika Vasilije 28. okobra 1994.godine, napisano je na ploči koju postaviše parohijani Polja 29.oktobra 1994. godine.

Radove izvodi firma “Ehta-r” iz Dervente.

Autor: Nenad Simić

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here