Vijesti Kultura i obrazovanje Poeta i junak

Poeta i junak

0

Večeras je u derventskom Centru za kulturu održano književno veče u pomen na derventskog pjesnika Milovana Bjeloševića Belog. O djelu Belog je govorio predsjednik SPKD ”Prosvjeta” Derventa Đorđo Petković, a zatim su kazivani stihovi i proza Milovana Bjeloševića Belog. Svoje učešće su uzeli pjesnici iz Prnjavora i Dervente, dok su učenici drugog razreda iz Osnovne škole ”Nikola Tesla” izveli prigodan program kazivajući stihove i prozu Belog, a kćerka od Belog Ljupka je recitovala pjesme svoga oca, kao i svoje pjesme koje je napisala.

Poeta i junak 1

U toku dana na mjesnom groblju u Kalendreovcima pored spomen obilježija održan je parastos i pomen na dvadesetogodišnjicu od pogibije Milovana Bjeloševića Belog. Cvijeće i vijence su položili i potom upalili svijeće za pokoj duše pjesnika, njegova porodica, stvaraoci i članovi Srpskog književnog kluba ”Vihor”, SPKD ”Prosvjeta” Derventa, te predstvanici političkih stranaka i opštinske vlasti.

Poeta i junak 2

Milovan Bjelošević Beli, pjesničko derventsko pero rođen je 29.avgusta 1953. godine u Donjoj Lupljanici, pitomom selu nedaleko od Dervente. Nakon završetka srednje škole studirao je i diplomirao na filozofskom fakultetu u Sarajevu istoriju jugoslovenske književnosti i srpsko-hrvatski jezik. Književnim radom počeo se baviti još kao srednjoškolac, a prvu knjigu pripovijedaka ”Kobi ljudske” objavila mu je Zajednica književnih klubova Srbije 1986.godine. Iste godine Beli je sa grupom istomišljenika obnovio rad derventskog Književnog kluba ”Vihor”. Dio stvralaštva Belog 1987. godine našao se i u zajedničkoj zbirci pjesama ”Nad Ukrinom Vihor” u izdanju matičnog kluba. Punu afirmaciju Beli je stekao kada mu je takođe u izdanju Književnog kluba Vihor svjetlo dana ugledala druga njegova knjiga ”Kazivanja Mitra Lipljančanina”, štampana 1988.godine. Pred sam rat Beli se potvrdio i kao vrstan poeta, objavljujući samostalnu zbirku pjesama ”Ukleća sa lipišta”. Život pjesnika okončan je 21. maja 1992. godine tragičnom pogibijom u vihoru ratnih događanja.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here