Vijesti Društvo Počinje zimsko računanje vremena

Počinje zimsko računanje vremena

0

Ljetno računanje vremena završava se u nedjelju, 30. oktobra, u tri časa ujutru, kada će kazaljke na časovnicima biti pomjerene za jedan sat unazad, odnosno sa tri na dva sata. Ljetno računanje vremena je prvi put na ovim prostorima uvedeno 27. marta 1983. godine, u bivšoj Jugoslaviji. Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Pocinje zimsko racunanje vremena

Sve evropske zemlje koriste ljetno vrijeme, a datum pomjeranja kazaljki različit je od države do države, tako da na sjevernoj hemisferi ljetno vrijeme počinje posljednje nedjelje marta ili prve sedmice u aprilu. Pomjeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedjelje, da ne bi uzrokovalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na ljetno i zimsko vrijeme prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 zemalja, uglavnom na sjevernoj hemisferi. Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi, odredile su da ljetno vrijeme počinje posljednje nedjelje marta i da se završava posljednje sedmice oktobra.

Island je jedina evropska zemlja koja nije uvela zimsko i ljetno računanje vremena. Na južnoj hemisferi je početak i kraj ljetnog vremena obrnut u odnosu na sjevernu. Većina modernih računarskih operativnih sistema ima mogućnost automatskog prelaska na ljetno računanje vremena. Međutim, Izrael je do prije nekoliko godina mijenjao ljetno vrijeme različito od ostatka svijeta, zbog posebnog lunarnog kalendara, pa većina računarskih sistema nije mogla da prelazi na izraelsko ljetno vrijeme.

Pojedini astronomi su, međutim, protiv pomjeranja kazaljki i vještačkog “produženja” dana, jer smatraju da prirodu ne treba “mučiti”, makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here