Vijesti Društvo Pojezna imala važnu ulogu u borbi za slobodu – FOTO

Pojezna imala važnu ulogu u borbi za slobodu – FOTO

0

U znak sjećanja na početak pružanja narodnog otpora na području Dervente prema fašističkoj NDH i nacističkoj Njemačkoj u Pojezni je obilježen Dan borca – 4. jul – polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora.

U organizaciji Gradske organizacije SUBNOR-a i grada Derventa na spomen – obilježju borcima poginulim tokom Drugog svjetskog rata i žrtvama fašističkog terora odata je počast.

Ovaj spomenik je bitan za ova područja jer su se na ovom mjestu okupljale sve jedinice i svi pokreti koji su krenuli u borbu sa ovog područja i okoline u borbu sa formacijama NDH, koje su držale gradsko područje. Mi ovdje odajemo počast onima koji su stvorili državu koja je postojala oko pola vijeka i pokažujemo mladima da ne smiju da pokleknu dešavanjima u savremenom svijetu, poručio je predsjednik SUBNOR-a Borislav Preradović.

Za mene lično je ovaj dan izuzetno značajan jer su mi roditelji bili učesnici rada, a njihovi roditelji su skončali u Jasenovcu, istakao je Radovan Pazurević.

Ovakva obilježavanja su suština odnosa prema tradiciji, potomcima i precima i svemu onom što smo živjeli tokom perioda Jugoslavije, rekao je Pazurević ovom prilikom.

Dan borca je bio državni praznik u koji se proslavljao 4. jula u bivšoj Jugoslaviji, a poznat je i kao „praznik ustanka naroda Jugoslavije“.

Od 1956. godine se obilježavao na godišnjicu sjednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here