Vijesti Društvo Pokazali da nisu sami: Udruženje “Sunce”, centar “Budućnost” i gimnazijalci obilježili Svjetski...

Pokazali da nisu sami: Udruženje “Sunce”, centar “Budućnost” i gimnazijalci obilježili Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom – FOTO

0

Svjetski dan osoba sa Daun sindromom danas je obilježilo prigodnim aktivnostima obilježilo Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom “Sunce” iz Dervente zajedno sa Centrom „Budućnost“ i učenicima SŠC “Mihajlo Pupin”.

Jedna od osoba rođenih sa viškom hromozoma je i Zorica Marić koja je učestvovala u pripremi proslave priređene u prostorijama Sunce.

Pripremili smo razne aktivnosti. Volimo se družiti sa više škola i sa udruženjom “Sunce” i sa centrom “Budućnost” i njihovim drugarima. Baš mi je drago što se ovo ovako održava i srećna sam povodom toga, istiće Zorica.

Ovo derventsko udruženje broji 5 članova sa trizomijom koji se, ističe predsjednica Tatjana Spasojević, zajedno sa djecom iz ostalih ustanova posebno raduju 21. martu.

Zajedno sa Centrom „Budućnost“, sa učenicima iz Gimnazije obilježili smo simbolično ovaj dan zajedničkim aktivnostima kreativnog karaktera. I zaista poslali poruku da osobe sa Daunovim sindromom i drugim smetnjama nikada nisu sami, kaže Spasojevićeva.

Obilježavanje je započeo predavanjem defektologa Nataše Tintor koja je učenike SŠC “Mihajlo Pupin” upoznala sa načinom nastanka, ali i posebnošću života ljudi sa Daun sindromom, te je samim tim podigla svijest o toj problematici.

Podsjećamo, Daunov sindrom se još naziva i “trizomija 21”, zato što pogađa upravo 21. para hromozoma. Nastaje na početku trudnoće, iz još uvijek nepoznatih razloga. Razvoj dece sa Daunovim sindromom treba od ranog uzrasta stimulisati, kroz rad sa defektolozima i drugim stručnjacima, kako bi postigli što bolje rezultate u svom psihomotornom razvoju.

Nakon završetka školovanja predviđeno je da se osobe sa Daunoovim sindromom uključe u dnevne boravke i radne centre. Zbog toga, neophodno je ukazati na potrebu za više Udruženja poput ovog u Derventi.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here