Vijesti Privreda Poljoprivrednicima 320.000 maraka podsticaja u 2018. godini

Poljoprivrednicima 320.000 maraka podsticaja u 2018. godini

0

Za realizaciju Programa podsticaja poljoprivredne proizvodnje u 2018. godini isplaćena su podsticajna sredstva u iznosu od 321.570 maraka. Komisiji za podsticaj stiglo je 330 zahtjeva od kojih su 322 ispunila predviđene kriterijume.

Za stočarstvo su isplaćena podsticajna sredstva u iznosu od 248.525 KM i to za proizvodnju i uzgoj kvalitetno priplodne stoke, nabavku kvalitetno priplodnih steonih junica i nabavku muznih krava u cilju formiranja mini-farmi za proizvodnju mlijeka, za tov stoke i za proizvodnju mlijeka.

Za uzgajanje 6.916 pčelinjih društava isplaćena su podsticajna sredstva u iznosu od  27.664 KM. Podsticaji za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju isplaćeni su za jabučasto i koštičavo voće u iznosu od 3.000 KM, dok zahtjeva za isplatu sredstava za jagodičasto i bobičasto voće i vinogradarsku proizvodnju nije bilo.

U oblasti proizvodnje povrća i cvijeća isplaćeno je ukupno 20.695 KM i to za one poljoprivrednike koji su u prošloj godini nabavili nove plastenike i zasnovali proizvodnju u njima, za one koji već imaju proizvodnju u plastenicima, za proizvodnju povrtlarskih i cvjećarskih kultura na otvorenom i za proizvodnju ljekovitog, aromatičnog  i industrijskog bila i heljde.

U 2018. godini tri poljoprivredna proizvođača su ostvarila pravo na podsticajna sredstva za modernizaciju postojećih i izgradnju novih proizvodnih kapaciteta za preradu poljoprivrednih proizvoda i to za nabavku opreme za pčelarsku proizvodnju, izgradnju hladnjače i nabavku opreme za sušenje ljekovitog i industrijskog bila. Za ove namjene isplaćena su sredstva u iznosu od 8.158 KM.

Provođenjem podsticajnih mjera poljoprivredni proizvođači su u značajnoj mjeri  podstaknuti na povećanje proizvodnje, poboljšanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda  i nabavku nove opreme, stoji u izvještaju o realizaciji Programa usvojenom na 24. zasjedanju SO Derventa.

Na području opštine dva poljoprivredna proizvođača se bave organskom proizvodnjom i to kudelje i smeđeg lana, pa su im isplaćena sredstva u iznosu od 4.382 KM, dok su za specifične vrste poljoprivredne proizvodnje isplaćena sredstva u iznosu od 300 KM, a odnose se na uzgoj japanskih prepelica.

Programom su planirana sredstva za edukaciju poljoprivrednih proizvođača, posjete izložbama i poljoprivrednim sajmovima i seminarima, te za troškove objavljivanja u medijima i za ove namjene je isplaćeno ukupno 1.500 KM.

Dio sredstava je realizovan i za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe za šta je izdvojeno 39.361 KM. Za hemijsku analizu uzoraka poljoprivrednog zemljišta opština je potpisala ugovor sa Poljoprivrednim institutom u Banjaluci za maksimalno 50 uzoraka zemljišta, a ukupno je izvršeno sedam analiza i to jedan uzorak za ratarsku, dva za voćarsku i četiri za povrtlarsku proizvodnju. Za ovu namjenu je izdvojeno 405 KM.

Komisiji su pristigla i tri zahtjeva koja su se odnosila na krčenje poljoprivrednog zemljišta niskim i visokim rastinjem i za ovu namjenu su izdvojena sredstva u iznosu od 4.241 KM.

Download (XLSX, 24KB)

Derventa Cafe

 

 

 

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code