Vijesti Privreda Poljoprivrednicima predstavljen program dobijanja bespovratnih sredstva za nabavku mehanizacije

Poljoprivrednicima predstavljen program dobijanja bespovratnih sredstva za nabavku mehanizacije

0

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u okviru realizacije prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj vrijednog oko 30 miliona evra, a tim povodom u Centru za kulturu je danas održana sveobuhvatna prezentacija derventskim poljoprivrednicima.

Ova fondacija je osnovana na inicijativu Vlade Mađarske da bi realizovala ovaj program, a iz pomenutog granta subvencionisaće se do 70 odsto ukupne vrijednosti projekta poljoprivrednog subjekta, dok će najmanje trideset odsto biti vlastito učešće aplikanta.

Poljoprivrednici će imati mogućnost da dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 2,500 do 25,000 evra. Osnovni uslov je da pravno lice ima sjedište u Srpskoj, odnosno prebivalište ako se radi o privatnim licima, kao i da se zemljište na kojem se proizvodnja odvija nalazi u Republici Srpskoj ili Brčko Distriktu, da nabavlja opremu mađarske proizvodnje, da su registrovani za poljoprivrednu djelatnost ili da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, naglašava Andrea Jaglica, predstavnik „Progresusa“.

Svi oni koji ispunjavaju uslove imaju mogućnost da se prijave putem aplikacije na stranici https://forsrpska.org/ sve do 15. oktobra nakon čega će uslijediti formalne provjere prijava, a potom će vanjski saradnici ocijeniti u kojoj mjeri sredstva koja poljoprivrednik želi da nabavi doprinose razvoju njegovog gazdinstva ili preduzeća. Nakon te ekspertske procjene, Fondacija će rang-listu poslati partnerima Vlade Mađarske koji će na kraju i odlučiti o dodjeli podsticaja.

Prezentacija će biti održana u dvadesetak lokalnih zajednica, a kroz nju će poljoprivrednici biti upoznati sa načinom prijave, kao i ponudom opreme koja im je na raspolaganju jer su u timu prezentera i distributeri mađarskih proizvoda, što je najinteresantnije samim proizvođačima.

U tim ponudama nalaze se plugovi, sijačice, tanjirače, prikolice, mašine za branje i pranje i drugi alati i druga oprema, navodi Jaglica.

Želimo da što više poljoprivrednika ima informacije o samom konkursu, a posebno ćemo animirati Ministarstvo poljoprivrede, razvojne agencije, odjeljenja u lokalnim zajednicama i druge aktere da pomognu poljoprivrednicima da učestvuju u ovom pozivu i da što više aplikacija bude odobreno. Sa tim ciljem biće otvorene i četiri kancelarije fondacije i to u Banjaluci, Gradišci, Bijeljini i Derventi, tako da će svi zainteresovani dobiti sve potrebne informacije, ističe.

Prijave na javni poziv biće elektronske u potpunosti, a obuhvataće registraciju na web-stranicu, dio koji se odnosi na podatke o samom gazdinstvu ili preduzeću, opisni dio o samoj nabavci i načinu na koji pospješuje proizvodnju, a na kraju će se prilagati potrebna dokumentacija i ponude koje su poljoprivrednici prikupili od dobavljača ili proizvođača opreme.

Gradonačelnik Milorad Simić je rekao da mali grad kakav je Derventa predstavlja privredno čudo sa oko 900 privrednih subjekata.

Tome treba pridodati i oko 1300 registrovanih poljoprivrednika i biću slobodan da se zahvalim gospodinu Dodiku i gospodinu Orbanu koji daju priliku svima njima da nabave opremu po i do 70 odsto nižoj cijeni, što je zaista velika stvar, poručio je Simić.

Među velikim brojem prisutnih poljoprivrednika bio je i Vinko Subić iz Gornjeg Detlaka.

Posao nastavljaju moj sin i unuk i svi smo zainteresovani za nabavku nove mehanizacije, jer je u svakoj oblasti, pa tako i u poljoprivredi, potrebno ulagati da bi se dobio rezultat, istakao je Subić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here