Vijesti Privreda Poljoprivrednicima u protekloj godini isplaćen najveći iznos podsticaja

Poljoprivrednicima u protekloj godini isplaćen najveći iznos podsticaja

0

Za podsticaj za razvoj poljoprivrede i sela iz budžeta grada Dervente u prošloj godini je isplaćeno oko 512.000 KM, te 1.023KM Poljoprivrednom institutu Republike Srpske na ime analize zemljišta, čime su isplaćeni svi zahtjevi poljoprivrednih proizvođača, saopšteno je to iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Gradske uprave Derventa.

Posljednjom isplatom obuhvaćena su 23 zahtjeva i to za nabavku proizvodno-tehnološkeopreme, obnovu staklenika, podizanje višegodišnjih zasada, kalcifikaciju i uređenje, odnosno krčenje zemljišta.

Izmjenom Plana korišćenja sredstava za podsticanje poljoprivrede čime je iznos za podsticaje povećan sa 489.000 na 519.000 KM. To je rekordni iznos podsticaja u poljoprivredi od 2006. godine od kada se ovakav vid podrške pruža poljoprivrednim proizvođačima. U odnosu na prethodnu godinu vidljivo je da broj korisnika podsticaja nije u padu, već se drži na nivou prethodne godine i u nekim oblastima je blago porastao. Po prvi put ove godine je uvedena mjera da se odobreni iznos za poljoprivredne proizvođače koji su mlađi od 40 godina uvećava za 20 odsto, kažu u Odjeljenju.

Napominju da je do 16. januara aktuelan poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području grada Derventa za šta vlada veliko interesovanje.

U pitanju je poljoprivredno zemljište u vlasništvu države koje se daje u zakup
u viđenom stanju na 12 godina. Zakupci mogu biti oni koji se bave poljoprivredom, a imaju prebivalište odnosno sjedište u Derventi. Cijena zakupa se kreće od 60KM do 110KM po hektara, u zavisnosti od klase zemljišta, a kontrolu nad provođenjem sve procedure vrši nadležno Ministarstvo, napominju.

Zainteresovani treba da popune zatjev, pripreme izjavu da se bave poljoprivrenom proizvodnje, te da prilože ovjerenu lična i novu potvrdu o registraciji poljoprivrednog gazdinstva.

Iz Odjeljenja podsjećaju poljoprivredne proizvođače da im stoje na raspolaganju za sve informacije i svu vrstu pomoći oko ostvarivanja i republičkih i gradskih podsticaja u poljoprivredi, a napominju da je Vlada RS najavila agrarni budžet za 2023. godinu u iznosu od 180 miliona maraka.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here