Vijesti Društvo Poljoprivrednicima više od 330.000 maraka iz budžeta opštine

Poljoprivrednicima više od 330.000 maraka iz budžeta opštine

0

Iz opštinskog budžeta je u ovoj godini isplaćeno ukupno 331.400 KM za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela. Pored sredstava za podršku poljoprivrednicima, zadrugama i udruženjima izdvojena su sredstva i za edukaciju poljoprivrednih proizvođača te za sufinansiranje poljoprivrednih projekata.

U 2019. godini zaprimljeno je ukupno 312 zahtjeva za podsticaje i svi su ispunili kriterijume za dodjelu i pozitivno su riješeni. Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivred i sela stoji da “pravo na podsticajna sredstva i druge oblike podrške u poljoprivredi imaju fizička i pravna lica sa prebivalištem, odnosno sjedištem u Republici Srpskoj koja obavljaju poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji Republike i koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao komercijalna ili kao nekomercijalna gazdinstva, kao i drugi subjekti koji su upisani u Registar korisnika podsticajnih sredstava“.

Od 312 pozitivno riješenih zahtjeva najveći broj, njih 288, se odnosio na podršku direktnoj proizvodnji, dugoročnom razvoju, korišćenju sredstava od naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske.

Direktna proizvodnja, za koju je isplaćeno oko 287.600 KM, obuhvata podsticaje za priplodnu stoku, proizvodnju mesa i mlijeka, formiranje mini-farmi, pčelarsku proizvodnju, direktnu podršku biljnoj proizvodnji kao i za proizvodnju ljekovitog, aromatičnog, začinskog, industrijskog bilja i heljde, te proizvodnju povrća i cvijeća. U ovu kategoriju spadaju i podsticaji za organsku proizvodnju.

Najviše podsticaja je izdvojeno za proizvodnju mlijeka 125.940 KM, za nabavku priplodnih junica i muznih grla 81.500 KM, za proizvodnju mesa 31.520 KM, za pčelarstvo 27.340 KM, za povrće i cvijeće 16.587 KM, za ljekovito, aromatično i industrijsko bilje i heljdu 3.160 KM, za organsku proizvodnju 1.560 KM. Za podršku podizanju višegodišnjih zasada isplaćeno je oko 10.000 KM ,a za krčenje i kalcifikaciju odnosno promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta i zakupa poljoprivrednog zemljišta u svojini RS isplaćeno 2.550 KM.

Na ime sufinansiranja projekata u poljoprivredi odobrena su 23 zahtjeva dok je za edukaciju proizvođača i organizaciju izložbi odobren jedan zahtjev i isplaćena sredstva u iznosu od 1.600 KM.

U saradnji sa jedinicom za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za realizaciju projekta razvoja ruralnog poslovanja,a koji se finansira iz sredstava Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) opština je učestvovala sa 29.170 KM. Do sada je realizovano projekata u vrijednosti od 345.700 KM,a oni su se odnosili na nabavku poljoprivredne mehanizacije,opreme za pčelarstvo, steonih junica i na proizvodne pakete za sjetvu kornišona.

Kada je u pitanju ispitivanje zemljišta analizirano je osam uzoraka za ratarsku i tri za voćarsku proizvodnju. Isplaćeni podsticaj za ovu namjenu iznosio je 460 KM.Analize zemljišta se vrše na Poljoprivrednom institutu u Banjaluci, sa kojim opština ima ugovor. Nadležni ističu da ispitivanje zemljišta značajno može uticati na veće sjetvene prinose i na smanjenu primjenu agrotehničkih mjera te apeluju na poljoprivredne proizvođače da više koriste ovu vrstu podsticaja koja je značajan preduslov za razvoj proizvodnje i veće prinose.

derventa.ba

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here