Vijesti Privreda “Poljoprivrednik” zasijao oko 2000 hektara oranica strnim žitima – VIDEO

“Poljoprivrednik” zasijao oko 2000 hektara oranica strnim žitima – VIDEO

1

Na oranicama koje obrađuje derventski “Poljoprivrendik” u toku su radovi na sjetvi kukurza i soje.

Kada je riječ o pšenci, ovih dana se radi listni tretman fungicidima na pšenici koja je nešto kasnije zasijana.

Kiša je generalno pšenici pogodovala, naša mjerenja su tako pokazala da je palo između 12 i 45 litara u zavisnosti od mikrolokaliteta, tako da je pšenica u fazi intenzivnog rasta. Preostaje nam još jedna gnojidbu i zaštićenje klasa. POteškoće nam stvaraju cijene gnjojiva i goriva koje su u velikom porastu, kaže Željko Grumić, inženjer poljoporivrede u ovom preduzeću.

Uprkos teškoj godini zbog inflacije, u Poljopredniku uvjeravaju da će svoj sjetvani plan ispuniti.

Mi imamo gotovo 2000 hektara zasijanih strnim žitima, što sjemenskih, što merkatilnih, tako da ćemo svoj plan ispuniti, ističe Grumić.

Posebnu čar derventskim selima Polje i Kulina daju usjevi uljane repice koja je u fazi punog cvijeta.

Uljana repica je industrijska biljka koja se koristi se za proizvodnju prehrambenog ulja i biodizela. Ova biljka se proizvodi zbog dobijanja ulja, a u sjemenu uljane repice ima oko 40 % ulja i oko 20 % belančevina.

Uljana repica je u dobroj “kondiciji”, vidjećemo još kolike su štete nastale zbog grada koji je nedavno padao. Očekujemo standardne prinose, ali je rano o tome govoriti. Zbog nestašice ulja očekujemo dobru cijenu, a zasijali smo između 400 i 420 hektara uljane repice, otkriva Grumić.

Pored zasada u Derventi, velike površine usjeva kako uljane repice, tako i drugih strnih žita, “Poljoprvrednik” ima i u Glamoču i Grahovu.

TV K3

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here