Vijesti Društvo Pomen za osam ubijenih srpskih logoraša

Pomen za osam ubijenih srpskih logoraša

0

Služenjem parastosa, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u Derventi je danas obilježeno 18 godina od pogibije osam srpskih logoraša koje su pripadnici hrvatske vojske izveli na vatrenu liniju i iskoristili kao živi štit.

Na današnji dan, prije 18 godina, na Tomasovom brdu poginuli su srpski zarobljenici otac i sin Rade i Željko Bokur, Dragan Grbić, Milorad Gunjević, Miro Jovičić, Vujadin Ljubijević, Savo Pavlović i Nenad Panzalović.

Zločin se dogodio 19. juna 1992. godine kada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i vojske susjedne Hrvatske iz logora u Rabiću izveli srpske civile na vatrenu liniju na Tomasovom brdu da kopaju rovove.

Nakon prisilnog kopanja rovova duž linija razdvajanja, hrvatski vojnici su zapucali na srpske položaje i izazvali borbu. Od 15 zarobljenika iz logora Rabić koji su dovedeni taj dan na Tomasovo brdo, osam logoraša je poginulo, a jedan je ranjen.

Iz Udruženja ratnih zarobljenika u Derventi navode da je oko 300 Srba bilo zarobljeno u četiri logora u Derventi tokom 1992. godine za vrijeme vladavine hrvatsko-muslimanske koalicije, od kojih je nekoliko desetina mučeno i ubijeno.

Osim Ivice Vrdoljaka, koji je bio stražar u logoru Poljari, niko od drugih koji su počinili zločine nad nedužnim srpskim civilima i od onih koji su naredili formiranje logora još nije procesuiran.

(Srna)

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here