Vijesti Društvo Pomen za osam ubijenih srpskih logoraša

Pomen za osam ubijenih srpskih logoraša

0

Služenjem parastosa, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u Derventi je danas obilježeno 18 godina od pogibije osam srpskih logoraša koje su pripadnici hrvatske vojske izveli na vatrenu liniju i iskoristili kao živi štit.

Na današnji dan, prije 18 godina, na Tomasovom brdu poginuli su srpski zarobljenici otac i sin Rade i Željko Bokur, Dragan Grbić, Milorad Gunjević, Miro Jovičić, Vujadin Ljubijević, Savo Pavlović i Nenad Panzalović.

Zločin se dogodio 19. juna 1992. godine kada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i vojske susjedne Hrvatske iz logora u Rabiću izveli srpske civile na vatrenu liniju na Tomasovom brdu da kopaju rovove.

Nakon prisilnog kopanja rovova duž linija razdvajanja, hrvatski vojnici su zapucali na srpske položaje i izazvali borbu. Od 15 zarobljenika iz logora Rabić koji su dovedeni taj dan na Tomasovo brdo, osam logoraša je poginulo, a jedan je ranjen.

Iz Udruženja ratnih zarobljenika u Derventi navode da je oko 300 Srba bilo zarobljeno u četiri logora u Derventi tokom 1992. godine za vrijeme vladavine hrvatsko-muslimanske koalicije, od kojih je nekoliko desetina mučeno i ubijeno.

Osim Ivice Vrdoljaka, koji je bio stražar u logoru Poljari, niko od drugih koji su počinili zločine nad nedužnim srpskim civilima i od onih koji su naredili formiranje logora još nije procesuiran.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here