Vijesti Društvo Stradali na surove načine: Održan pomen za ubijene ratne zarobljenike

Stradali na surove načine: Održan pomen za ubijene ratne zarobljenike

1

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca danas je kod spomen obilježja u Velikoj Sočanici obilježeno 27 godina od pogibije osam srpskih zarobljenika koji su izgubili život 1992. godine dok su prisilno kopali rovove za potrebe hrvatskih snaga na Tomasovom brdu. 

Od 15 logoraša koji su tog kobnog dana odvedeni da kopaju rovove na Tomasovom brdu osam smrtno stradalo, dok je sedmoro ranjeno i ozbiljno povrijeđeno.

Pomen je potom služen i ispred spomen-ploče na ulazu zgrade bivšeg Doma JNA, nekadašnjem logoru za Srbe.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika Drago Knežević izrazio je nezadovoljstvo radom pravosudnih organa.

Mi čekamo i komandnu odgovornost onih koji su ovdje pravili logore za Srbe, ali nažalost Tužilaštvo ne radi ništa po tom pitanju. Zarobljenici umiru, sve je manje svjedoka i sve manje nade da će brojni zločini biti procesuirani, kazao je Knežević.

Prilikom prisilnog kopanja rovova poginuli su zarobljenici Nenad Panzalović, Željko i Rade Bokur, Vujadin Ljubojević, Savo Pavlović, Dragan Grbić, Miro Jovičić i Milorad Gunjević, dok su u bivšem Domu JNA ubijeni Čedo Ćudić i Blagoje Đuraš, koji je zaklan.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here