Vijesti Društvo Pomjerena starosna granica i uvećan iznos za sufinansiranje postupka vantjelesne oplodnje

Pomjerena starosna granica i uvećan iznos za sufinansiranje postupka vantjelesne oplodnje

0

Gradska uprava Derventa nedavno je izmijenila Pravilnik o dodjeli pomoći za podršku pronatalitetnoj politici kojim je povećan iznos i proširen obim korisnika koji mogu sufinansiranje procedure asistirane reprodukcije, odnosno vantjelesne oplodnje.

Najvažnije izmjene, prema novom Pravilniku, jeste starosna granica žena za podnošenje zahtjeva za vantelesnu oplodnju koja sada iznosi 49 godina, odnosno za četiri godine više nego do sada, što je zapravo najviši broj godina kojeg uopšte prihvataju najreprezentativnije ustanove koje se bave ovim pitanjem.

Takođe, odluka je izmijenjena i u dijelu koji se odnosi na odobrena sredstva za nadoknadu troškova VTO. Do sada je taj iznos bio 3.500 KM, a od ove godine je taj iznos povećan na 4.000 KM.

Inače, FZO RS u cjelosti finansira dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, a ženama do navršene 42. godine Fond finansira 50 odsto troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond refundira troškove bilo da su postupak proveli u domaćim ili inostranim klinikama.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here