Vijesti Društvo Pomoć – Da, ali kako?

Pomoć – Da, ali kako?

0

Poštovani, svjedoci smo neviđenih muka koje su, usljed velikih padavina i nezapamćenih poplava, zadesile nase sugrađane na obalama Ukrine. Problemi koji su zadesili Dervenćane mogli bi se donekle uporediti sa onima iz ratnih godina početkom devedesetih, jer su ipak ugrozeni životi brojnih stanovnika.

Pomoc - Da, ali kako

Naime Vlada RS je, u ovoj kriznoj godini, odobrila novčanu pomoć Derventi u visini od 300.000 maraka. Ako uzmemo u obzir da je minimalno oko 1.500 domaćinstava zahvaćeno poplavama, to znači da bi svako domaćinstvo trebalo da dobije 200 maraka pomoći. Naravno tu još dolaze troškovi čišćenja, sterilizacije, hrane, lijekova… daleko od onoga što je potrebno. Ako već nema novca šta onda možemo da uradimo?
Možemo da budemo humanitarci i da se pokažemo solidarsnost u vrijeme kada treba da pomognemo sugradjanima..

Upravo vođeni tim razmišljanjima, došli smo na ideju da organizujemo akciju prikupljanja novčanih sredstava za najugroženija domaćinstva.. Cilj nam je, da uz pomoć dijaspore, skupimo bar jedan mali dio novčanih sredstava te da ih poklonimo Crvenom krstu, koji bi ih dalje podijelio tako da oni koji su zaista najugroženiji dobiju hranu i lijekove.

Sa tom idejom smo stupili u kontakt sa Crvenim krstom u Derventi te smo ih zamolili da nam daju instrukciju za uplatu na njihov broj računa kako bi smo mogli da angažujemo humanitarce da uplate barem simboličan iznos koji bi u ovim trenutcima nekome jako dobro došao. Međutim, dobili smo odgovor da CK Derventa nema pravo da daje informacije o svom računu, te da isti nebi bili u stanju da opravdaju sredstva, te da se obratimo Civilnoj zaštiti Dervente za pomoć.

Iskreno, začuđeni odgovorom, krenuli smo dalje te smo kontaktirali Centar civilne zaštite od koje smo opet dobili sličan odgovor, da bi to bilo komplikovano i gotovo nemoguće izvesti, te da je najbolje da sami skupimo novac i da ga podijelimo kome mi mislimo da treba.

Naime, vrlo rado bismo to uradili, ali mi nemamo potreban kredibilitet. Postavlja se pitanje povjerenja, pitanje pravilnog odabira onih koji su zaslužili tu pomoć.
Naravno, našao bi se neko ko bi tu akciju odmah osudio i predstavio kao lično iskorištavanje katastrofe za sticanje ličnih dobara. Tako da su humanitarci postali riba na suhom.

Zato ovim putem apelujemo sve ljude dobro volje da ako imaju bilo šta (hranu, lijekove, namještaj koji više ne koriste) da to daju onima koji to u ovom trenutku stvarno očajnički trebaju.

Dragi naši sugrađani, nismo odustali od naše namjere te smo i u ovom trenutku u potrazi za rješenjem. Nadamo se da ćemo uskoro biti u mogućnosti da bar nekima od Vas pomognemo.

www.derventacafe.com
www.derventskilug.info

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here