Vijesti Društvo Ponosni na doprinos pri stvaranju Srpske: Obilježen Dan Vojske RS i derventskih...

Ponosni na doprinos pri stvaranju Srpske: Obilježen Dan Vojske RS i derventskih brigada – FOTO

0

Povodom dvadeset pete godišnjice formiranja Vojske Republike Srpske, kao i 13. maja – Dana 327. motorizovane i Osinjske brigade, danas su u Derventi sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili parastos za poginule borve. Nakon polaganja vijencia, u Centru za kulturu upriličen i svečani prijem.

Predsjednik predsjedništva OO Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić kazao je da između Vojske Republike Srpske, Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, postoji znak jednakosti.

Ukupno 450 poginulih boraca 327. i Osinjske brigade nas posebno obavezuju da dok je nas, svijeta i vijeka, čuvamo uspomene na sve stradale saborce i našu borbu tokom četverogodišnjeg rata. Mi u Derventi smo posebno ponosni na doprinos koji su dale ove dvije brigade za oslobađanje Dervente, ali i u operacijama u Posavini i širom Republike Srpske, istakao je Vujičić.

Načelnik Milorad Simić čestitao je borcima njihov dan, pogotovo pripadnicima derventskih brigada, koji su stvorili Republiku Srpsku.

Danas smo na dostojanstven način, pred Centralnim spomenikom posvećenom palim borcima, u prisustvu veterana, porodica poginulih i ratnih zarobljenika, kao i gostiju koji su bili vezani za ratna dešavanja u našoj opštini, obilježili ovaj važan datum. Važno je da njegujemo tekovine VRS, da ne zaboravimo one koji su dali svoje živote, jer su to sve nevine žrtve. Mi jedino što možemo uraditi jeste da gradimo ovu sredinu, da bude bolja i srećnija, i tako se odužimo svima onim koji su nas zadužili, istakao je Simić.

Prvi komandant Osinjske brigade bio je Savko Pećić.

Ovaj datum je izuzetno značajan jer su uspostavljene vojne formacije dobile jedinstvenu komandu i način nastupanja prema tadašnjem neprijatelju. U to vrijeme u osinjskom kraju bili izbjegli iz Dervente, i to ne samo Srbi, tako da smo formirali odred, koji je učestvovao i u oslobađanju opštine, rekao je Pećić ovom prilikom.

Vijence su položile delegacije boračkih organizacija Dervente i Prnjavora, Veterana VRS, udruženja porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih zarobljenika, kao i načelnik opštine Milorad Simić, predstavnici Skupštine opštine, Policijske stanice i političkih partija.

Ukratko o ratnom putu 327. i Osinjske brigade
Na početku ratnih događaja 327. motorizovana brigada bila je jedna od najvećih jedinica u Prvom krajiškom korpusu Vojske Republike Srpske. Formirana je u maju 1992. godine, a na početku ratnog puta imala je oko dvije hiljade vojnika i starješina. Kroz brigadu je, tokom četiri ratne godine, prošlo oko pet hiljada boraca, a pripadnici su bili uglavnom sa područja opština Derventa, Brod i Prnjavor, ali je bilo i boraca i iz još desetak opština u Republici Srpskoj. U sastavu 327. brigade djelovala je i samostalna četa „Meša Selimović“, sastavljena od pripadnika bošnjačkog naroda.
Mobilizacija brigade, koja je prije osnivanja Vojske Republike Srpske, djelovala u sastavu 17. korpusa JNA, obavljena je 5. oktobra 1991. godine, a prve ratne operacije izvodi krajem marta 1992. godine.
Najveći doprinos tokom rata 327. brigada dala je u operacijama za oslobađanje okupiranih dijelova Posavine, oslobađanju koridora, zatim odbrani srpskog naroda na području Teslića i Vlasenice, kao i na mnogim drugim mjestima gdje je Srbima bio ugrožen opstanak.
Tokom četiri ratne godine 438 boraca ove brigade izgubilo je živote i skoro svaki drugi pripadnik je ranjen, a brigada je odlikovana ordenom Karađorđeve zvijezde.

Osinjska brigada formirana je 9. februara 1992. godine, kao Osinjski partizanski odred, u čijem sastavu su na početku bili borci sa područja Osinjsko-Sočaničkog kraja i okolnih sela. Ova sela, na početku su, i hranila i oblačila brigadu, odnosno osiguravala potpuno pozadinsko obezbjeđenje. Odred je u brigadu preorganizovan u maju 1992. godine i po formaciji je imao dva bataljona sa pozadinskim jedinicama.
Borci ove brigade uporno su, sve do 12. juna, branili srpska sela na liniji Kaurska obala – Tešića bare – Tomasovo brdo – Kneževići – Malojčani – Cer – Čolino brdo –Torine.
A onda su krenuli u ofanzivne akcije i, zajedno sa ostalim jedinicama, uz 27. brigadu, Osinjska brigada ima presudnu ulogu u oslobađanju Dervente, a u sadejstvu sa drugim jedinicama igraju vrlo važnu ulogu i u oslobađanju Broda.
Nakon izbijanja na rijeku Savu pripadnici osinjske brigade angažovani su na dobojskom ratištu, a brigada je rasformirana i integrisana u 27. brigadu 1. marta 1994. godine. Poginula su 104 borca, od čega 4 oficira i 5 podoficira, a više od 600 boraca je ranjeno.
Osinjska brigada je 30. maja 1996. godine odlikovana medaljom Petra Mrkonjića.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here