Vijesti Kultura i obrazovanje Ponovo u Derventi: Proslavljeni Radoslav Milenković izvešće “Naše dane” u Centru za...

Ponovo u Derventi: Proslavljeni Radoslav Milenković izvešće “Naše dane” u Centru za kulturu

0

U petak, 17. maja, u Centru za kulturu proslavljeni glumac i reditelj iz Beograda Radoslav Milenković izvešće predstavu „Naši dani“, koju će odigrati po nevjerovatni 1957. put.

Broj izvođenja ni ne čudi, kada znamo da Milenković predstavu igra punih četrdeset godina, ali ni izbor Centra za kulturu i Dervente za obilježavanje velikoj jubileja – naime, komad je još kao vojnik napisao upravo u našem gradu.

Redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu i osnivač i vlasnik „Proces teatra“ premijerno je izveo „Naše dane“ 17. maja 1984. godine na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, a do sada je prikazana na scenama bivše Jugoslavije, kao i u Rusiji, Švicarskoj, Švedskoj, Danskoj, Mađarskoj, pa čak i Južnoj Africi.

Tekst predstave nastao je dramatizacijom satiričnih pesama Vladislava Petkovića Disa (Naši dani i Himna) i najznačajnijih pripovedaka najvećeg srpskog satiričara Radoja Domanovića (1873-1908), koji je oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast (svoga vremena) ogrezlu u korupciji i nasilju, kao i servilno i poslušničko građansko društvo.

Predstava je zakazana u 19 časova.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here