Vijesti Privreda Ponuđači nisu uplatili iznose ponuđene za kupovinu “Unisa”

Ponuđači nisu uplatili iznose ponuđene za kupovinu “Unisa”

0

Preduzeće “Feromaster” iz Dervente nije uplatilo 27,15 miliona maraka, koliko je na licitaciji ponudilo za imovinu fabrike cijevi “Unis” u stečaju, tako da će o daljoj sudbini ovog propalog preduzeća odlučivati Odbor povjerilaca.

Potvrdio je to “Glasu Srpske” stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović dodavši da je sjednica Odbora zakazana za 22. avgust.

Biće to prva sjednica Odbora otkako sam preuzeo dužnost stečajnog upravnika. Na sjednici će biti riječi o daljoj prodaji i novoj cijeni imovine “Unisa”, rekao je Danilović.

Podsjećanja radi, prva prodaja imovine “Unisa” propala je jer nije bilo ponuda, a potom je drugo usmeno nadmetanje održano 6. juna, kada je imovina bila ponuđena za 13,5 miliona maraka i pojavila su se četiri kupca, od kojih je najbolju ponudu od čak 27,2 miliona maraka dala derventska kompanija “Frukta trejd”.

Iako je važila za najozbiljnijeg kupca jer je ranije otkupila i 31 milion maraka priznatih potraživanja kompanije “Heta” te tako postala jedan od daleko najvećih povjerilaca u “Unisu”, kompanija “Frukta trejd” nije uplatila izlicitirani iznos.

Nakon toga čekalo se na drugu na listi najpovoljnijih ponuda, odnosno da preduzeće “Feromaster” uplati iznos koji je ponudilo. I njemu je rok za uplatu istekao 11. avgusta.

Nismo uplatili, pa ćemo vidjeti šta će se desiti idući put, kratko je za “Glas” rekao Zoran Knežević, vlasnik firme “Feromaster”.

Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu trajali su godinama.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena je na više od 40 miliona maraka, a odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina, čime su posebno nezadovoljni bivši radnici “Unisa” jer smatraju da se pojedinačnom prodajom moglo obezbijediti znatno više novca. U ovoj situaciji, dodaju, i ako imovina bude prodata, za njih neće ostati ni marka.

Akcije u inostranstvu

Prema riječima bivših radnika “Unisa”, to propalo preduzeće vlasnik je akcija i u jednoj litvanskoj firmi, a priča se i o akcijama u Njemačkoj. Bivši radnici tvrde da se sve to pokušava unovčiti, ali nisu uvjereni da će dugovanja “Unisa” prema njima ikada biti namirena.

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here