Vijesti Društvo Poreska uprava Srpske: Ostvarite pravo na umanjenje poreske osnovice po osnovu izdržavanih...

Poreska uprava Srpske: Ostvarite pravo na umanjenje poreske osnovice po osnovu izdržavanih članova porodice

0

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak, koje stupaju na snagu 1. jula, pravo na umanjenje poreske osnovice po osnovu izdržavanih članova uže porodice povećano je sa 900 na 1.800 konvertibilnih maraka godišnje.

Mjesečni iznos ličnog odbitka po osnovu izdržavanih članova uže porodice tako je povećan sa 75 na 150 konvertibilnih maraka.

Poreska uprava Republike Srpske će, za poreske obveznike koji ostvaruju pravo na umanjenje poreske osnovice po osnovu izdržavanih članova uže porodice i kojima je po tom osnovu izdata Poreska kartica – izvod za umanjenje poreske osnovice (Obrazac 1001/1), izvršiti usklađivanje, odnosno promjenu podataka o iznosu prava na umanjenje poreske osnovice po naprijed navedenom osnovu u skladu sa Zakonom, te poreski obveznici (zaposleni radnici) nisu dužni podnositi Zahtjev za izdavanje poreske kartice (Obrazac 1001) zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak, saopšteno je iz Poreske uprave.

Iz ove ustanove napominju da su poslodavci, počevši od 1. jula, prilikom isplate ličnih primanja radnicima kojima je izdata Poreska kartica – izvod za umanjenje poreske osnovice (Obrazac 1001/1), dužni da poresku osnovicu poreza na dohodak od ličnih primanja umanje u skladu sa citiranim zakonom, tj. za iznos od 150 konvertibilnih maraka za svakog izdržavanog člana uže porodice.

Takođe, izmjenama istog Zakona o porezu na dohodak od 1. jula osnovni lični odbitak poreske osnovice poreza na lična primanja povećan je sa 6.000 na 8.400 KM godišnje, što iznosi 700 KM na mjesečnom nivou.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here