Vijesti Društvo Porodica poginulog studenta Ognjena Balorde nezadovoljna sudskom presudom

Porodica poginulog studenta Ognjena Balorde nezadovoljna sudskom presudom

0

Porodica, rodbina, prijatelji i kolege studenta Ognjena Balorde kojeg je nasred trotoara u Banjaluci automobilom usmrtio Dragiša Lučić, duboko su pogođeni i razočarani odlukom Okružnog suda u Banjaluci, koji je tuženom izrekao godinu dana zatvorske kazne.

Porodica poginulog studenta Ognjena Balorde nezadovoljna sudskom presudom

Oni će tražiti od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske da ispita cjelokupan postupak u ovom predmetu, počevši od istražnih radnji, jer su vrlo ograničene mogućnosti ulaganja pravnih lijekova. Naime, prvostepenom presudom Osnovnog suda u Banjaluci od 17. decembra 2013. godine Dragiša Lučić oduđen je na dvije i po godine zatvora. Po žalbi tuženog Okružni sud je prvostepenu presudu preinačio u pogledu visine izrečene kazne i tuženom izrekao godinu dana zatvorske kazne. Tužilac u ovom postupku Dijana Kukobat, propustila je da uloži žalbu na presudu iako je porodici nastradalog neformalno obećala da će iskoristiti pravo na redovni pravni lijek.

Porodica i prijatelji smatraju da je ovom presudom pravni sistem Republike Srpske pao na ispitu i samo produbio priču o državi (ne)prava i nedostižnom cilju pravde i pravednosti. Na kraju, porodica i prijatelji nastradalog apeluju na kompletnu javnost u BiH da se angažuje u ovom slučaju, ne bi li se spriječila ovakva pogubna praksa s neodgovornog rada zaposlenih u pravosudnim institucijama.

Podsjećamo, u nesreći koja se dogodila 9. juna 2011. godine kod Rebrovačkog mosta u Banjaluci, vozač automobila “tojota korola” Dragiša Lučić, inače zaposlen u Narodnoj skupštini RS, vozeći brzinom od 100 kilometara na sat sletio je s puta i na pješačkoj stazi usmrtio Ognjena Balordu, dok je još jedan slučajni prolaznik, 23-godišnji Nenad Koprena iz Banjaluke, samo pukim slučajem prošao sa lakšim povredama. Da bi tragedija za njegovu porodicu bila veća, smrtno stradali mladić iz Vlasenice bio je dijete poginulog borca VRS, a s majčine strane poginulo mu je devetoro bliskih rođaka.

novifront.com

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here