Vijesti Društvo Poskupljenje željeza i stiropora diže cijene kvadrata

Poskupljenje željeza i stiropora diže cijene kvadrata

0

Cijene građevinskih materijala od početka godine “divljaju”, a najviše među njima one željeza i stiropora.

Nove cijene pogodiće one koji grade kuće i uređuju fasade, a samim tim će dignuti i cijenu kvadrata novogradnje, kažu iz jedne derventske građevinske firme.

Dobavljači su formirali nove cjenovnike koji predviđaju drastično povećanje.

Željezo je poskupilo za oko 40, a stiropor za oko 30 odsto. To će pogoditi sektor građevinarstva itekako jer se radi o važnim materijalima. Sigurno je da će to poskupiti cijenu kvadrata između 5 i 10 odsto, ističu u derventskom preduzeću.

Dodaju ipak da se nadaju da se radi o privremenim nestabilnostima na tržištu koje su u manjem obimu pratile čitav period epidemije korona virusa.

Proizvođači stiropora podigli cijene

Proizvođači stiropora tvrde da je do poskupljenja došlo usljed rasta cijene sirovine na globalnom tržištu.

Pola Evrope ne radi kako treba, a cijene su rasle i u januaru i februaru i mislili smo da će se situacija smiriti. Ta dva mjeseca radili smo na vlastitu štetu. Međutim, početak marta donio je istorijski skok cijena sirovine, koje su za mjesec porasle za više od 40 odsto, zbog čega smo i mi poskupjeli stiropor za 35 do 40 odsto, rekao je Ivica Šitum, tehnički direktor u firmi “EPS Laštro” iz Kreševa

Dodao je da će ovo istorijsko poskupljenje sigurno smanjiti potražnju.

Derventa Cafe/Freemeteo

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here