Vijesti Kultura i obrazovanje Postaje prepoznatljiva manifestacija: Biblioteka po šesti put domaćin Noći muzeja – FOTO

Postaje prepoznatljiva manifestacija: Biblioteka po šesti put domaćin Noći muzeja – FOTO

0

Sedma Noć muzeja u Derventi, održana sinoć u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“, pored redovne muzejske postavke ove ustanove, mnogobrojnim posjetiocima pokazala je i izložbu dokumenata Arhiva Republike Srpske pod nazivom „Mlada Bosna i Sarajevski atentat“.

Izložba mr Bojana Stojića prikazana je u 14 gradova iz tri različite države i govori o nastanku pokreta „Mlada Bosna“, njegovim članovima, uslovima u kojim se oni odlučuju da izvrše atentat na prestolonaslednika Austro-Ugarske Franca Ferdinanda, kao i posljedicama tog akta. Prema riječima autora, cilj je da se pokaže da je atentat bio začajan događaj, ali ne i uzrok Velikog rata.

Ova izložba biće postavljena do kraja školske godine i organizovali smo posjete derventskih osnovaca i srednjoškolaca. Svoje unikatne rukotvorine predstavili su i naši sugrađani, rekla je direktorca biblioteke Mirjana Plisnić.

Eksponate vezane za Prvi svjetski rat posjetiocima je prikazalo i Udruženje kolekcionara „Denarius“ iz Gradiške.

Odlično sarađujemo sa bibliotekom u Derventi i već nekoliko puta ovdje izlažemo svoje antikvitete. I naša izložba je vezana za Veliki rat, pa smo pokazali originalnu opremu koju je koristila vojska sa ovih prostora. Izložba sadrži originalne fotografije, oružje, djelove uniformi, te ordenje austrougarskih i srpskih vojnika, naglasio je predsjednik udruženja Alen Mešić.

Načelnik opštine Milorad Simić istakao je da i Derventa prati moderne tokove kada je u pitanju ova manifestacija, koja svake godine postaje sve bolja, zbog čega i zaslužuje podršku lokalne zajednice.

Između ostalih, po prvi put svoje radove ručne radove od papira predstavile su Nikolina Borojević i Sanela Škorić, u saradnji sa cvjećarom „Decora“, dok je svoje crteže i igre za djecu pokazao i Dervenćanin Bojan Nikolić.

Biblioteka je svim zainteresovanim omogućila i besplatan upis.

Foto-galerija Nikole Kulage:

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here