Vijesti Društvo Potreban ozbiljniji pristup: Opštinska boračka organzacija o obilježavanju parastosa poginulim borcima

Potreban ozbiljniji pristup: Opštinska boračka organzacija o obilježavanju parastosa poginulim borcima

0

Predsjedništvo Opštinske boračke organizacije održalo je u utorak sjednicu na kojoj je glavna tema bila utvrđivanje kalendara obilježavanja značajnih datuma za organizaciju odnosno održavanje parastosa poginulim borcima u proteklom ratu.

Članovi Predsjedništva su konstatovali da je potreban jedan mnogo ozbiljniji pristup u organizovanju parastosa za poginule borce kao bi se zadržao značaj i smisao koji oni treba da imaju.

Parastosi treba da čuvaju uspomene na one koji su dali najveći doprinos stvaranju i očuvanju Republike Srpske pa je zaključeno da je potrebno poraditi na sadržaju ovih skupova.

Predsjedništvo je zaključilo da najveći broj datuma za obilježavanje ostaje isti, to su datumi ili pravoslavni praznici kada je odavana počast poginulim borcima Vojske RS iz Dervente.

Izuzetak je parastos u Osinji, s obzirom da je već ranije zaključeno da, umjesto za praznik Svetog Pantelejmona, treba da se odredi drugi datum za održavanje parastosa poginulim borcima. Razlog za ovakav zaključak leži u činjenici da se već nekoliko godina pojavljuju različiti problemi prilikom organizacije parastosa ovog dana. Konačnu riječ o tome daće Osinjani među kojima će se najviše slušati stavovi porodica poginulih, zaključilo je Predsjedništvo Opštinske boračke organizacije.

derventa.ba