Vijesti Društvo Potvrdio reputaciju: Vašar i ove godine privukao Dervenćane, ali i goste iz...

Potvrdio reputaciju: Vašar i ove godine privukao Dervenćane, ali i goste iz čitave regije – FOTO

0

Vašarski dani u Derventi uveliko su već u toku, a već sada se može reći da je 167. izdanje opravdalo očekivanja Dervenćana i gostiju naše opštine.

Bilo iz puke znatiželje ili želje da podrže vijekovnu tradiciju, preko potrebe da se pazare stvari koje inače nisu tako dostupne, pa do toga da se potroši koja marka na pečenje i izvornu muziku i bude viđen, većina Dervenćana je i ove godine maker jedno veče odvojila za “vašarenje”. Nešto mlađi su sigurno uživali u prilično bogatoj ponudu vašarskih atrakcija.

A pored domaćih gostiju, danima su u našu redakciju stizali upiti o vašarskim dešavanjima iz okolnih gradova, ali i iz obližnjeg Tešnja, Slatine u Hrvatskoj, pa sve do Švajcarske.

Vašar je zvanično počeo u ponedjeljak (27. avgusta), iako su se vašarske atrakcije “zavrtile” i za vikend, a trajaće do četvrtka (30. avgusta).

U okviru obilježavanja Velike Gospojine već ranije je održan Sajam privrede i turizma, Poljoprivredna manifestacija u Velikoj Sočanici, Svečana sjednica Skupštine opštine Derventa, proslavljena slava hrama Uspenja Presvete Bogorodice i još mnogo toga još…

Istorijat vašara počinje davne 1851. godine, kada je pravoslavno stanovništvo od tadašnje turske vlasti izdejstvovalo odobrenje za izgradnju stare crkve “Uspenja Presvete Bogorodice” u Srpskoj varoši. Tim povodom na praznik Velike Gospojine održano je veliko narodno slavlje koje je postalo tradicionalno.

Donosimo dio atmosfere Derventskog vašara od juče (utorak, 28. avgust). Foto: Nikola Kulaga.

Derventa Cafe/Foto Nikola Kulaga

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here