Vijesti Privreda Poziv privrednicma na prezentaciju mogućnosti Garantnog fonda RS

Poziv privrednicma na prezentaciju mogućnosti Garantnog fonda RS

0

Obavještavaju se privrednici opštine Derventa, poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici, privredna društva, kao i poslovne banke sa područja opštine, da će predstavnici Garantnog fonda Republike Srpske, u četvrtak (22. marta) sa početkom u 12,00 časova u prostorijama Administrativne službe opštine Derventa, održati prezentaciju osnovnih principa funkcionisanja Garantnog fonda kao i mogućnosti koje Garantni fond pruža sa aspekta potpisanog Protokola o saradnji sa Opštinom Derventa.

Garantni fond Republike Srpske, osnovan je odlukom Vlade Republike Srpske 2010. godine, a na osnovu donešenog Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske. Osnovna djelatnost fonda je izdavanje svih vrsta garancija, supergarancija  i kontragarancija za obezbjeđenje dijela obaveza po kreditu ili drugoj finansijskoj obavezi ugovorenoj između preduzetnika kao nalogodavca garancije i banke ili druge finansijske organizacije kao korisnika garancije.

Osnovni kapital fonda je 30 miliona, dok je garantni potencijal jednak trostrukom iznosu osnovnog kapitala i iznosi 90 miliona maraka. Maksimalan iznos garancije je do 50 posto traženog kredita, odnosno 1,5 miliona KM u apsolutnom iznosu. Fond izdaje garancije putem 12 linija, od toga 6 garantno-kreditnih linija postoje od osnivanja fonda i 6 novih garantnih linija koje su uvedene krajem 2016. godine.

Garantno -kreditne linije su:

– garantno-kreditna linija za Start-up
– garantno-kreditna linija za poljoprivredna gazdinstva
– garantno.kreditna linija za poljoprivredu
– garantno-kreditna linija za preduzetnike
– garantno-kreditna linija za privredna društva
– garantno-kreditna linija za podršku izvozu

Garantne linije su:

– garantna linija za realizaciju sredstava iz Fonda,partner Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske,
– garantna linija za realizaciju projekta ruralnog razvoja
(IFAD projekat),
– garantna linija za početne poslovne aktivnosti na području razvoja
seoskog,lovnog,ribolovnog i eko turizma,
– garantna linija za početne poslovne aktivnosti u sektoru uzgoja i  prerade jagodičastog voća,
– garantna linija za početne poslovne aktivnosti u oblasti govedarstva, ovčarstva, kozarstva, svinjarstva, peradarstva i ribarstva,

Garantni fond ima potpisane okvirne ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji  sa 11 banaka i 2 mikro-kreditna društva. Fond je od 2013. godine član Međunarodne asocijacije garantnih institucija, putem koje sarađuje i razmjenjuje iskustva sa drugim garantnim institucijama širom Evrope.

Dodatne informacije o Garantnom fondu RS mogu se dobiti na internet stranici www.garantnifondrs.org ili na telefon 051 231 -380.

derventa.ba

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here