Vijesti Društvo Prebrojavanje divljači

Prebrojavanje divljači

0

U lovištu Lovačkog udruženja “Motajica” Derventa, na odgovarajućim plohama lovišta u selima Trstenci, Bosanski Lužani, Crnča i Donji Detlak izvedena je akcija proljetnog prebrojavanja divljači koja je propisana Zakonom o lovstvu i odgovarajućim pravilnikom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Prebrojavanje divljaci

,,Ovo je jedna od najvažnijih aktivnost i lovaca udruženja koja se izvodi pred početak svake lovne godine kojom se utvrđuje proljetno brojno stanje divljači u lovištu kao polaznom osnovom za izradu kvalitetnog Godišnjeg plana korišćenja lovišta za tekuću lovnu godinu, tj. planiranje mjera gajenja, zaštite i korišćenja divljači u lovištu. Analizom rezultata brojnog stanja divljači utvrđenog navedenom akcijom i praćenjem stanja lovnog fonda divljači tokom prethodne lovne sezone može se zaključiti da je lovište našeg udruženja bogato sa svim vrstama autohtone divljači (fazanske i  srneće divljači i divlje svinje) a da je stanje sa zečijom divljači nešto lošije najvjerovatnije zbog šteta nastalih zbog poplava područja bogatih ovom divljači u toku 2009. i 2010. godine. Takođe, naročito velike štete fondu zečije divljači nanijele su veoma obilne proljetne kiše koje su u zadnjih par godina padale u prvim nedeljama nakon koćenja zeca i praktično desetkovale prva legla podmladka  ove divljači,, rekao je Miodrag Đeorđić, predsjednik Udruženja lovaca, “Motajica” Derventa.

U cilju jačanja i poboljšanja kvantiteta i kvaliteta matičnog fonda divljači u našem lovištu udruženje duži niz godina ulaže značajna sredstva za naseljavanje divljači u lovište, fazanskom divljači iz vještačkog uzgoja i unosom divljeg zeca iz lovišta Republike Srbije. Tako će biti i ove godine jer će udruženje ovog mjeseca unijeti u lovište oko 500 fazana za reprodukciju omjera 1:1, vrijednosti cca 11.000. KM i oko 1.300. fazana starosti 14 nedelja, vrijednosti  cca 12.000.KM prihranjenih u objektu centralne volijere udruženja na Babinom Brdu kod Dervente za prihranu fazanske divljači koji će u loviše biti pušteni početkom avgusta ove godine. Nažalost udruženje ove godine neće moći realizovati unos divljeg zeca u lovište, iako su sredstva u izunosu od 10.000. KM obezbeđena, jer isporučioci iz Srbije zbog velikih šteta na lovnom fondu ove divljači neće vršiti prodaju ove divljači izvan lovišta Srbije.

Posebnu pažnju ove godine udruženje će posvetiti zaštiti visoke divljači (naročito srneće) od krivolova i lovokrađe na čemu će se prvenstveno angažovati lovočuvarska služba i članovi našeg udruženja a očekujemo kao i do sada dobru saradnju sa policijom i građanima na sprečavanju ove nezakonite aktivnosti se sankcionisane odredbama prekršajnog, odnosno krivičnog zakona Republike Srpske.

Početkom ovog mjeseca koordiniranom akcijom lovočuvarske službe, članova udruženja i radnika Policijske stanice za bezbednost saobraćaja Derventa otkrivena je i uhvaćena grupa građana iz sa prebivalištem u opštini Orašje, FBiH, za koje postoje osnovi sumnje da već duži period odstreljuju opasnim (nelovačkim) malokalibarskim oružjem uz upotrebu snajpera srneću divljač u našem lovištu. Prilikom navedene akcije od navedenih lica je oduzeto vatreno oružje upotrijebljeno u nezakonitom lovu a protiv istih udruženje će podnijeti zahtjev za pokretanje krivičnog postupka pred Okružnim tužilaštvom Doboj.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here