Vijesti Kultura i obrazovanje Predstavili derventske igre i muziku: “Đurđevak” nastupio na festivalu veterana na Zlatiboru...

Predstavili derventske igre i muziku: “Đurđevak” nastupio na festivalu veterana na Zlatiboru – FOTO/VIDEO

0

Udruženje za negovanje narodne tradicije “Veterani Zlatibora” su proteklog vikenda organizovali 9. Međunarodni festival veterana folklora “Dobro došli dragi prijatelji”, na kojem su, među 52 ansambla iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Austrije, nastupili i članovi  Rekreativne folklorne grupe „Đurđevak“ iz Dervente.

Više od 1.200 učesnika, u novom Omladinskom kulturnom centru u srcu Zlatibora, predstavilo je tradiciju srpskog naroda iz raznih krajeva.

Josić, Drobilović i Jevtić

“Đurđevak” je našu opštinu predstavio igrama iz Dervente, a izvorne narodne igre odigrali su uz autenticne melodije tradicionalnh instrumenata na kojima su svirali Goran Josić, Kristijan Drobilović i Vladan Jevtić.

Predstavljanje naše opštine za nas je velika čast i odgovornost, a vjerujemo da smo naš zadatak odlično obavili jer smo dobili komplimente od kolega koje su u svijetu folklora i nekoliko decenija za razliku kod nas koji postojimo i igramo tek 5 godina. Domaćini su kao i prethodnih godina pripremili pravi ugođaj za sve učesnike, pa su se naši igrači su vratili puni lijepih utisaka i divnih uspomena. Stekli su nova poznanstva i sklopili nova prijateljstva koja će se nastaviti na nekom od sljedećih koncerata veterana na kojima planiramo učestvovati, kaže umjetnički rukovodilac grupe Sandra Cvjetković.

Domaćini festivala

Svoj jubiljej, pola decenije postojanja, uskoro planiraju i obilježiti na dostojan način.

Dokazali smo da nikada nije kasno da se nauči igrati. Naša grupa trenutno broji preko 40 članova i svako je dobro došao da nam se priključi. Takođe na Zlatiboru smo bili najmnogobrojnija grupa što je naš ponos, kaže Cvjetkovićeva.

I ove godine i načelnik opštine Derventa Milorad Simić, u ime lokalne zajednice, finansirao je troškove prevoza na Zlatibor.

Derventa Cafe

 

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here