Vijesti Kultura i obrazovanje Predstavili tradiciju i upoznali Daleki istok: “Bosiljkovćima” stižu pozivi sa svih strana...

Predstavili tradiciju i upoznali Daleki istok: “Bosiljkovćima” stižu pozivi sa svih strana svijeta – FOTO

0

Dvadeset i pet članova derventskog KUDM ,,Bosiljak” vratilo se sa dvanaestodnevne turneje po Narodnoj Republici Kini. Oni su na “International Youth Dance Festival” u Makaou i Hong Kongu na najbolji način predstavili BiH, Republiku Srpsku i Derventu.  

Na jednom od najvećih festivala na svijetu, “Bosiljak” je bio jedna od ukupno 27 grupa iz sedamnaest zemalja sa pet kontinenata. Nastupilo je i deset grupa iz posebnih oblasti Macaoa, Hong Konga i Kine.

“Bosiljkovići” su ostavili na organizatora, ali i ostale učesnike, poseban pečat sa svojim nastupima. To potvrđuje činjenica da je prvo završno festivalsko veče zatvorilo upravo naše društvo, a zbog svog upečatljivog nastupa KUDM “Bosiljak” je zvanično pozvan da učestvuje na festivalima u Kini i Novom Zelandu, ističu u derventskom folklornom društvu.

“Bosiljak” i njegov umjetnički rukovodilac Stana Nagradić imali su čast da na ovom festivalu održe radionicu, prezentaciju i učenje o igrama iz Bosne i Hercegovine, odnosno o kolima iz okoline Dervente, te igrama iz Bradine i Glamoča.

Mora se naglasiti da je odlazak na ovako prestižan i zahtjevan festival dosadašnja kruna rada KUDM “Bosiljak”. Festival je specifičan i po tome što je dvadeset sedam grupa na otvaranju predstavilo jako zanimljiv ambijent u velikom zajedničkom plesu, na zadovoljstvo desetina hiljada posjetilaca. Posebnost “bosiljkovića” bila je u tome da su na svakom koraku mnogobrojni građani željeli zajedničke fotografije, tako smo bili medijske zvijezde, kažu u društvu.

Pored nastupa, “bosiljkovići” su imali priliku posjetiti i obići vrijedne, grandiozne i glamurozne građevine u ova dva grada, uz turističkog vodiča koga je organizator obezbijedio.

U Makaou smo posjetili Muzej telekomunikacija, Muzej svemirskih dostignuća i grandiozni “Toweru Macao”, gdje je na 60. spratu ovog izdanja priređen svečani ručak, kao i drugu građevinu po veličini u svijetu  u Macao Taipe – Venetion. Posjetli su i vidikovac sa koga se vidi Hong Kong, a do vidikovca smo se vozili šinobusom sa naglim usponom, uz prekrasni pogledom na cijeli Hong-Kong i njegove prelijepe građevine. Naveče su prisustvovali  spektaklu vatrometnih svjetiljki i boja na moru između dva ostrva Hong Konga, sto predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija ovog višemilionskog grada, kažu u “Bosiljku”.

Oblasti Makao i Hong Kong karakteriše visok standard, vrijedno i radno stanovništvo, pa su po samoj kulturi života davno premašili Evropu, zaključuju “bosiljkovići” iz prve ruke.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here