Vijesti Sport Predstavljamo – Airsoft klub Derventa

Predstavljamo – Airsoft klub Derventa

0

U četvrtak, 17.05.2012. godine, u kasarni „Zdravko Čelar“ u Derventi je održana manifestacija pod nazivom „Dani otvorenih vrata“. “Dani otvorenih vrata” u Derventi su prošle godine po prvi put organizovani. Tada je znatan broj posjetilaca pokazao interesovanje za onim šta je pokazano, što je bio glavni razlog da se i ove godine isto organizuje.

Predstavljamo Airsoft klub Derventa

Svoje učešće na ovoj promotivnoj manifestaciji, pored oružanih snaga BiH, je uzelo Ministartsvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i AirSoft klub Derventa. Zanimanja posjetioca nije nedostajalo, ali se airsoft klub Derventa istakao kao jedan od učesnika koji je privukao veću pažnju posjetilaca. S obzirom na interesovanje samih posjetilaca za rad tog kluba, odlučili smo da napravimo malu reportažu o klubu, a na postavljena pitanja nam je odgovorio predsjednik kluba Slaven Kuzmanović.

1. Možete li nam ukratko reći nešto o airsoft-u kao sportu? Odakle vodi porijeko? Iz koje je potrebe nastao? Ima li nekih dodirnih tačaka sa paintballom, tj koja je razlika?

Korijeni airsoft-a potiču iz Japana, nakon 2. Svj. Rata. Postojala je zabrana posjedovanja vatrenog oružja, pa su pojavili prvi modeli replika koji su na početku bili samo vizuelnog karaktera, bez mogućnosti upotrebe na bilo kakav način. Već ’80-ih godina nastaju prve replike sa mogućnošću ispaljivanja „projektila“, da bi nakon tog perioda pa do danas, airsoft doživio ekspanziju u zemljama SAD-a i tako se proširio na ostatak svijeta. S obzirom da je paintball više rasprostanjen na našim prostorima, često ljudi pomisle da se mi njime bavimo. Razlike su velike, u tehničkom, organizacionom i svakom drugom smislu. Airsoft stavlja akcenat na realnost, kako izgledom opreme, tako i scenarijom na terenu. Iz toga proizilazi definicija airsoft-a, za koji kratko možemo reći da je simulacija vojno – policijskih scenarija.

2. Kada je osnovan airsoft klub Derventa?

Airsoft klub Derventa osnovan je 18.04.2009. god. i možemo slobodno reći da smo pioniri ovog sporta RS/BiH. S obzirom da do tada nisu postojali klubovi u zemlji, prošli smo težak put na uspostavljanju temelja na kojima danas klub čvrsto stoji i to znanje danas koristimo na način da nudimo savjetodavnu i drugu pomoć klubovima u osnivanju u drugim gradovima.

3. Koliko članova broji i kako se učlaniti u vaš klub?

Klub trenutno broji 17 članova. Formalni uslovi za učlanjenje su punoljetnost i da lice nije krivično kažnjavano, odnosno da se protiv njega ne vodi krivični postupak. Prvi korak ka učlanjenju jeste ispunjavanje Upitnika, koji se kasnije razmatra i na osnovu kojeg vršimo poziv za sledeći korak prema članstvu. Svi prolaze period od najmanje mjesec dana, prije nego što postanu punopravni članovi. Od članova očekujemo da budu druželjubivi, disciplinovani na aktivnostima ali i uzorni građani uvijek spremni na saradnju i pomoć drugima.

4. Koliko je airsoft skup sport, kako se dolazi do opreme? O kakvoj se opremi radi, na kome principu radi?

Da biste se bavili airsoft-om, nije potrebno ništa više sredstava nego za ribolov, biciklizam ili bilo koji drugi hobi u kojem čovjek pronađe sebe. Najveći je problem dolazak do opreme, kako replika, tako i i potrošnog materijala, jer u RS/BiH ni danas ne postoji trgovina koja se time bavi. Što se tiče replika, kao osnovnog sredstva za rad, u većini slučajeva radi se o električnim puškama. Baterija pokreće elektrom motor, koji pokreće zupčanike. Zupčanici pokreću klip u cilindru, koji pod pritiskom vazduha iz cijevi izbacuje kuglicu promjera 6 mm. Kugle su veoma precizne izrade (promjer tolerancije 0.01 mm) i težine od 0.20 – 0.43 g. Barem 90% od stvarnog naoružanja, postoji kao replika u airsoft-u, od 2. Svj. rata pa do danas (pištolji, puške, puško-mitraljezi, snajperske puške…). Važno je napomenuti da su sve naše replike prijavljene u PS Derventa. Naši članovi dužni su pridržavati se strogog Pravilnika kad je u pitanju transport i mjesta za upotrebu replika, kao i kretanje u službenoj uniformi. Sve navedeno dozvoljeno je isključivo na terenima koje koristimo.

5. Organizuju li se neka takmičenja u airsoftu?

U airsoft-u na našim prostorima ne postoji organizovani vid takmičenja, već isključivo „susreti“ na kojem ne postoji bodovanje. Takav jedan susret organizovali smo u junu prošle godine na Motajici, gdje su nam pomoć u realizaciji pružili i pripadnici OS BiH.U nekim zemljama svijeta postoji IPSC, što predstavlja gađanje nepokretnih meta na unaprijed pripremljenom prostoru manje površine. Ove godine u junu mjesecu, predstavićemo projekat pod nazivom „Dani airsoft-a u Derventi“, koji ima za cilj uvođenje elemenata takmičenja. Na našem poligonu u Derventi, u i na objektima biće postavljenje mete, iscrtana linija kretanja, gdje će učesnici imati mogućnost prolaza sa replikom, sa ciljem otkrivanja i eliminisanja neprijateljskih ciljeva. Navedeni projekat trajaće 2 dana. Prvi dan predviđen je za pripadnike vojske, policije ali i druge iz civilnih struktura, koji će dolaziti isključivo na našu pozivnicu. Drugi dan je za airosft-ere, kada ćemo i pokušati da našu ideju prezentujemo svima i da ubuduće radimo na formiranju discipline za takmičenje.

6. Koliko smo shvatili airsoft klub derventa, pored svojih aktivnosti, je i član civilne zaštite? Možete li nam nešto o tome reći, da li ste se samovoljno ponudili, ili ste pozvani od strane drugih? Učestvovali ste i u spašavanju stanovništva tokom poplava 2010.?

Pored primarno navedenih aktivnosti, naša politika je da klub i njegovo članstvo budu od društvenog značaja za opštinu Derventu. Do sada smo učestvovali u volonterskim akcijama, pružanju pomoći starijim licima i od početka ove godine, takođe na našu inicijativu, član smo štaba civilne zaštite za vanredne situacije na našoj opštini. Raspoređeni smo u 2 tima: pomoć pri gašenju požara i spašavanje lica na vodi i pod vodom. Pored tih timova, na raspolaganje smo stavili naše klupsko vozilo, kao i ostali MTS (radio veza, GPS uređaj itd.). Prvi dio obuke na čamcima izveli smo sa OS BiH, dana 18.05.2012. godine.

Do sada smo 3 puta vršili prezentaciju svoje opreme na Sajmu privrede i turizma u Derventi. Dana 17.05. sa ciljem da se obogati sadržaj događaja, učestvovali smo sa svojim izložbenim prostorom u kasarni Zdravko Čelar u Derventi, na projektu pod nazivom„Dani otvorenih vrata“. Nadamo se da ćemo i ove godine biti prisutni na pomenutom Sajmu u Derventi, gdje pored svih informacija koje zainteresovani mogu da dobiju, postoji mogućnost ispunjavanja Upitnika za potencijalne članove. Zahvalnost za dosadašnje uspjehe dugujemo i opštini Derventa, kao i mnogim našim sponzorima koji su prepoznali našu dobru namjeru, a čija se imena nalaze na našem klupskom vozilu. Iako smo, kad je budžet opštine u pitanju, najniže rangirani sa 1000 KM na godišnjem nivou, moralna obaveza nam je pomenuti zamjenika načelnika opštine Derventa, Igora Žunića i odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti, koji finansijski u skladu sa svojim mogućnostima pomažu naše projekte i ta pomoć nam je od velikog značaja.

Predsjednik ASC Derventa – Slaven Kuzmanović

Z. B. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here