Vijesti Kultura i obrazovanje Predstavljamo zanimanja Stručne škole: Ekonomski tehničari stiču znanja iz brojnih oblasti

Predstavljamo zanimanja Stručne škole: Ekonomski tehničari stiču znanja iz brojnih oblasti

0

U susret predstojećem upisu učenika u školsku 2023/24 godinu, Stručna i tehnička škola Derventa objavila je informator za učenike koji završavaju devete razrede osnovne škole kako bi ih pobliže upoznali sa zanimanjima koja su im na raspolaganju.

U narednoj školskoj godini planiran je upis jednog odjeljenja četvorogodišnjeg zanimanja ekonomskog tehničara.

Postoji mnogo razloga zbog kojih preporujemo budućim učenicima da upišu ovu struku, a neki od njih su razvijanje poslovnog razmišljanja, koje će im biti korisno u svakodnevnom životu, bilo da se radi o upravljanju vlastitim finansijama ili poslovanju firme, potom širok raspon mogućnosti za zaposlenje ili odlazak na fakultet, te visoke zarade u ekonomskim sektorima. Razumijevanje globalne ekonomije, koje postoje sve važnije u globalnim poslovnim sistemima i razvijanje preduzetničkih vještina još su neke od njih, kažu u Stručnoj i tehničkoj školi.

Učenici imaju zanimljivu nastavu, širok spektar vannastavnih aktivnosti gdje mogu da iskažu svoju kreativnost i nadarenost.

Cilj „Ekonomske škole“ je da se učenici nauče za samostalni rad na području vođenja knjigovodstva i računovodstva za razna preduzeća i ustanove.

Učenici koji se opredjele za ova zanimanja naučiće osnove ekonomije, zatim će da steknu vještine u oblasti marketinga i menadžmenta, a i znanja iz oblasti prava, preduzetništva i monetarne ekonomije i bankarstva. Biće obučeni za vođenje računovodstvenih i administrativnih poslova, tako da ekonomski tehničari imaju mogućnost zaposlenja u svim ustanovama i preduzećima koji se bave administrativnim, upravnim, finansijskim i ostalim poslovima. Od ekonomista se očekuje preciznost, sistematičnost, ažurnost i odgovornost, kaže učenica trećeg razreda ove škole Danijela Mitrović.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here