Vijesti Društvo Predstavljen i zajednički projekat: Delegacija opštine Derventa uveličala Dan opštine Velika Kladuša

Predstavljen i zajednički projekat: Delegacija opštine Derventa uveličala Dan opštine Velika Kladuša

0

Protekle subote, povodom Dana opštine Velika Kladuša, delegacija opštine Derventa, predvođena načelnikom Miloradom Simićem, prisustvovala je svečanoj sjednici Opštinskog vijeća ove lokalne zajednice.

Svečanosti je prisustvovalo oko 50 načelnika i gradonačelnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije, a jedna od važnih tema ovog skupa bilo je predstavljanje projekta dugoročnog razvoja poljoprivrede putem EU fondova, odnosno dugoročni projekat plantažne sadnje kestena.

Inicijativu za implementaciju ovog projekta pokrenuo je načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić koji je u svom obraćanju istakao da je spreman s ovim projektom odnosno sadnjom kestena krenuti u novi proizvodni ciklus koji će donijeti dobrobit ne samo opštini Velika Kladuša nego i svim opštinama i gradovima koji su iskazali spremnost da se uključe u plantažni uzgoj kestena, među kojima je i Derventa.

Ovom prilikom prisutnim načelnicima i gradonačelnicima uručen je Memorandum o saradnji gradova i opština iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije na plantažnom uzgoju pitomog kestena i preradi plodova kestena.

Prezentovani projekat je, osim uzgoja kestena, usmjeren i na razvoj savremene rasadničke proizvodnje u skladu sa zaključcima zadnjih naučnih evropskih kongresa o pitomom kestenu, na kojima je zaključeno da Evropa treba realizirati vlastitu plantažnu proizvodnju pitomog kestena na minimalno 20.000 hektara. Ovaj projekat predstavlja zaokružen tehnološki proces, od proizvodnje sadnog materijala otpornog na štetnike i bolesti, vlastitih tehnoloških rješenja plantažne proizvodnje, do prerade plodova kestena u vrlo širok asortiman proizvoda na bazi kestena.

U narednom periodu planirano je održavanje niza sastanaka i dogovora učesnika projekta u cilju početka njegove realizacije, a prvi korak biće nabavka kvalitetnog sadnog materijala, ali i edukacija menadžera koji će voditi cijeli projekat.

U delegaciji su bili i zamjenik načelnika Siniša Jeftić, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Borivoje Golubović i stručni saradnik za strateška pitanja i planiranje Dragan Vuković.

Derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here