Vijesti Kultura i obrazovanje Predstavljen “Srpski pregled”, časopis o stvaralaštvu savremenih intelektualaca

Predstavljen “Srpski pregled”, časopis o stvaralaštvu savremenih intelektualaca

0

Nakon promovisanja knjige o Petru Kočiću, kada sam upoznao divnu derventsku publiku, sa zadovoljstvom sam ponovo došao, ovoga puta da promovišem treći broj časopisa „Srpski pregled“, a istovremeno i prva dva izdanja, rekao je profesor srpskog jezika i književnosti Duško Pevulja na večerašnjem predstavljanju održanom u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“.

„Srpski pregled“ su sredinom prošle godine pokrenuli profesori Filozofskog i Filološkog fakulteta u Banjaluci Ranko Popović, Zoran Arsović, pjesnik Zoran Kostić i bogoslov Goran Gojković iz Kanade, pod uredništvom Duška Pevulje, sa ciljem da povežu istaknute srpske stvaraoce sa različitih područja u kojem žive.

Časopis obrađuje filozofske i filološke, te teme iz umjetnosti i nauke, ne zato što smo pretenciozni, nego da bi smo obuhvatuli što veći broj tema i učinili ga što sadržajnijim i zanimljivijim. Mi ne smatramo da su štampani časopisi anahronizam i smatramo da on ima budućnost, poručio je Pevulja, dodajući da se radi o glasilu srpskog nacionalnog karaktera, u najpozitivnijem značenju tog pojma.

Inače, magazin istog imena izlazio je krajem 19. vijeka, a uređivao ga je čuveni književni kritičar Ljubomir Nedić.

U trećem broju akcenat je stavljen na Slobodana Jovanovića, jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca u 20. vijeku, čija se 60 godišnjica smrti navršava ove godine.

Posebno bih izdvojio uvodni tekst nekadašnjeg predsjednika SCG Vojislava Koštunice, čovjeka koji je mnogo uradio za rehabilitaciju Slobodana Jovanovića, kojeg je Titov režim osudio na 20 godina zatvora, zbog čega je preminuo u izbjeglištvu, u Londonu, pojasnio je Pevulja.

Drugi broj časopisa bio je posvećen Petru Petroviću Njegošu, a prvi Ljubomiru Nediću.

Pored časopisa, koji izlazi dva puta godišnje, pokrenute su i dvije „biblioteke“, odnosno knjige malog formata, do sada objavljene u četiri primjerka.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here