Vijesti Kultura i obrazovanje U “Napretkovom domu” predstavljena knjiga o srednjovjekovnim gradovima Bosne

U “Napretkovom domu” predstavljena knjiga o srednjovjekovnim gradovima Bosne

0

Prošle subote u Domu kulture HKD „Napredak“ u Derventi je predstavljena knjiga „Kamenom satkana prošlost – srednjovjekovni bosanski gradovi“ autora katoličkog istoričara Leonarda Valente.

Ova knjiga obrađuje istoriju i arheologiju 55 srednjovijekovnih gradova na području tadašnje Bosne, a objavljena je 2019. godine.
Prva promocija knjige održana je u kraljevskom gradu Jajcu, na godišnjicu krunisanja kralja Stjepana Tomaševića, a uslijedile su promocije u Sarajevu i u Beogradu.

Profesor Valenta je na poseban način pokazao svoju vještost u pisanju. On koristi poetski stil u pridobivanju čitateljske pažnje. U svom istraživanju koristi dva državna arhiva u Dubrovniku i Zadru te preko 85 publikacija, što je za trećinu više od navedenih gradova što mu daje posebnu znanstvenu recenziju. Ono najvažnije jeste odlazak na lokalitete i opisivanje isth s mjesta doživljaja u kojem je autor pored znanstvenog aparata pisao i osebujno pa tako publikacijskim naratvnom prilagodio knjigu široj publici, naglasio je mr. Dražen Janko, koji je zajedno sa fra Mirkom Filipovićem i samom autorom predstavio djelo.

Mladi polaznik Muzičke škole u Derventi Nemanja Nikolić je izveo nekoliko kompozicija na gitari čime je obogatio promociju knjige.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here