Vijesti Privreda Predstavljene prednosti tehnologije proizvodnje biogasa

Predstavljene prednosti tehnologije proizvodnje biogasa

0

Predstavnici njemačke kompanije „Goffing energi“, preduzeća koje se bavi izgradnjom biogasnih elektrana, razgovarali su protekle srijede sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i njegovim saradnicima i prezentovali im tehnologiju proizvodnje biogasa.

Sastanku je prisustvovao i direktor preduzeća „Poljoprivrednik“ iz Dervente Zlatko Mikerević.

Predstavnici kompanije su prisutne upoznali sa prednostima koje ova tehnologija pruža. Važnost ovog procesa razgradnje organskog otpada jeste dobijanje biogasa koji se može iskoristiti za proizvodnju električne i toplotne energije. Kao nusprodukt razgradnje organske materije nastaje visoko aktivno đubrivo koje se može iskoristiti za prihranu poljoprivrednih kultura. Porijeklo sirovina, koje se mogu koristiti u procesu anaerobne digestije može varirati od stočnih otpadaka, žetvenih ostataka, organskog otpada iz prehrambene proizvodnje do organskih otpadaka iz domaćinstva.

Interesantan je podatak da Njemačka ima oko 9.000 biogasnih postrojenja različitih veličina. Proizvodnjom biogasa sprečava se emisija metana u atmosferu, što značajno utiče na smanjenje globalnog zagrijavanja.

Koordinator komapnije „Goffing energi“ za BiH Mara Bojić je izrazila zadovoljstvo što na području opštine ima zainteresovanih firmi za izgradnju ovakvih postrojenja, kao što je „Poljoprivrednik“.

Direktor ovog preduzeća Zlatko Mikerević je prisutne upoznao sa kapacitetima kojima raspolaže ovo preduzeće i izrazio zainteresovanost za izgradnju takvog jednog kapaciteta, ali i istakao da odluci o tome predstoji niz procedura.

U ovom momentu bilo bi presmjelo reći da ćemo realizovati takav projekat ali u svakom slučaju postoji interesovanje. Ipak prije svega moramo napraviti studije izvodljivosti, kazao je Mikerević.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here