Vijesti Kultura i obrazovanje Predstavljeno “Klupko”, roman o ulozi srednjovijekovnih plemićkinja u ostvarivanju političkih ciljeva

Predstavljeno “Klupko”, roman o ulozi srednjovijekovnih plemićkinja u ostvarivanju političkih ciljeva

0

U organizaciji HKD “Napredak”, Dervenćanima je sinoć predstavljen roman “Klupko”, književnika Ante Zirduma. Zirdum, rođeni Dervenćanin, do sada je objavio 22 knjige poezije i proze, a od toga 12 romana.

Roman “Klupko” je objavljen prošle godine i po sadržaju je istorijsko-dokumentarnog karaktera. Radi se o zanimljivom štivo o događajima koji su obilježili srednji vijek i o sudbinama vladarki koje su sklapajući brakove gradile i održvale moćne kraljevine, tako da su služile višim intresima, a nisu mogle da se predaju ljubavi i volji svoga srca.

U takvim odnosima žene će tražiti svoju šansu da budu slobodne po cijenu života, pa će sklapati veze i praviti intrigie sa nižim plemićkim slojevima. Dogovorene udaje i krunisanja, naročito maloljetnih princeza, završavale su se uglavnom tragično, otkriva nam pisac.

Tako se u romanu otkriva veoma značajna uloga žene iz Bosne, koje će udajama činiti rodbinske veze širom Evrope, uplićući tako lozu Kotromanića u značajna djela koje su činile.

Autor „Klupka“ je čovjek koji detaljno traga i proučava istorijsku građu i iz toga izvlači inspiraciju za svoje teme pisanja romana i priča zasnovanih na vjerodostojnim dokumentima, odnosno rekonstrukcijom zapisa redovnika Georga, po pripovijedanju Marije od Bosne (Marie von Bosnien), rekao je na predstavljanju djela Savko Pećić Pesa.

Čitanjem romana saznajemo da su žene pokazivale odvažnost i koristile svoju moć kad god su to mogle. Nisu se potpuno predavale, pokušavale su da preuzmu primat nad muškosti tražeći svoj izbor i dominaciju. Često, ako to ne uspiju po cijenu činjenja smrtnog grijeha prepuštale su se tajnim vezama i volji izbora svog srca. Harmonija klupka često biva probodena mačem ili kopljem, kraj priče ovako završava, jednim zaključkom o ulozi žene kroz istoriju, naglasio je Pećić.

Zirdum je rođen je 1956. godine u Poljarima, osnovnu i srednju školu završio je Zenici, a Pedagoški fakultet u Rijeci. Radnu karijeru započeo u Varešu, zaposlen je u Travniku, a živi u Vitezu.

Promociju, čiji je domaćin bio fra Mirko Filipović, upotpunili su članovi HKD „Napredak“ iz Viteza, a pored Pećića, o romanu je govorio Anto Marinčić iz Žepča.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here