Vijesti Društvo Predstavnici Evropskog pokreta: Derventa primjer razvoja u Srpskoj i BiH

Predstavnici Evropskog pokreta: Derventa primjer razvoja u Srpskoj i BiH

0

Delegacija Evropskog pokreta u BiH, predvođena predsjednikom Predragom Praštalom i članom skupštine organizacije Redžom Seferovićem (koji trenutno obavlja funkciju predsjedavajućeg Opštinskog vijeća Zavidovići) posjetila je opštinu Derventa i tom prilikom imala radni susret sa načelnikom Miloradom Simićem i njegovim najbližim saradnicima.

Praštalo je istakao značaj i ulogu Dervente, koja je sa nešto manje od 30 hiljada stanovnika, jedan od najsnažnijih privrednih pokretača, ne samo u svom bližem okruženju u dobojskoj regiji, nego i u RS i BiH. Gledano prema broju i glavi stanovnika i posebno teritorijalnoj veličini gradova, Derventa je sa svojih 12 posto proporcionalno snažniji privredni centar i izvoznik čak i od Banjaluke, koja sa svojih oko 270 hiljada stanovnika u široj regiji, učestvuje sa cca. 18 posto u izvozu Republike Srpske. Prema Praštalu, ekonomski uspon i izvozni uspjeh Dervente je tim veći i značajniji , uzimajući u obzir da je ova opština, nakon Vukovara, bila druga po obimu uništenja i razaranja gradskih i privrednih kapaciteta u ratu nakon raspada Jugoslavije.

– Sve ovo su razlozi zašto Evropski pokret u BiH promoviše i podržava rad gradske uprave na čelu sa načelnikom Simićem, koja je inače uvjerljivo najmanja, a možda baš i jedna od najfunkcionalnijih lokalnih zajednica u širim regionalnim razmjerama, o čemu najbolje svjedoče i brojna priznanja Derventi, među kojima su i ona od Evropskog pokreta, apsolutno zaslužena i opravdana, istakao je predsjednik EP Praštalo.

Načelnik Simić se zahvalio na podršci Evropskog pokreta na polju promocije Dervente, kao poželjnog partnera svima koji žele razvijati uspješno poslovanje u Republici Srpskoj i šire. On je pozdravio imenovanje Redže Seferovića na funkciju predsjedavajućeg OV u Zavidovićima jer je to jaka poruka o poštovanju bogatstva različitosti, a na što je Derventa posebno ponosna, o čemu svjedoče i religijski objekti, koji su kao nigdje drugo u BiH ili regionu, u samom krugu od stotinjak metara od opštinskih institucija i centra grada.

Razgovarano je i o mogućnostima pokretanja inicijative da se na nivou načelnika i lokalnih vijeća Dervente i Zavidovića, odnosno u okviru međuentitetske saradnje, razmisli o mogućnostima partnerstva dvije lokalne zajednice. Derventa, koja je privukla investitore i kompanije iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije i drugih država, može umnogome svojim iskustvom i primjerom biti pozitivan i korektan partner, ne samo Zavidovićima nego i drugim lokalnim zajednicama u RS i BiH.

Seferović je načelnika Simića informisao o projektu obilježavanja Svjetskog dana Roma i pozvao na saradnju romske organizacije dva grada.

Na kraju susreta, Praštalo je upoznao načelnika Simića i njegove saradnika da je Derventa, jedan od tri predložena grada-kandidata za domaćina ovogodišnjeg obilježavnja Dana Evrope u BiH.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here