Vijesti Kultura i obrazovanje Predstavom Gradskog pozorišta “Jazavac” i izložbom istorijskih znamenitosti otvoren “Prkos fest” –...

Predstavom Gradskog pozorišta “Jazavac” i izložbom istorijskih znamenitosti otvoren “Prkos fest” – FOTO

0

Na platou ispred Narodne biblioteke „Branko Radičević“ večeras je održano prvo veče ovogodišnjeg „Prkos festa“.

Čast da otvore treće izdanje kulturne manifestacije pripala je istoričarki Brankici Simić, koja je kroz izložbu priredila omaž bogatoj istoriji Dervente, te sjajnim glumicama Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke koje su izvele zanimljivu predstavu „Moje blago“.

Organizaciju i ove godine „potpisuju“ profesorice Milijana Žunić, Dragana Latinović i Aleksandra Marilović, zajedno sa Narodnom bibliotekom „Branko Radičević“.

Trudimo se da ponudimo nešto novo, predstavimo umjetnike i dovedemo nešto što nemamo u svom gradu, te festival podignemo na viši nivo. Kao i ranije, program će biti pogodan za sve generacije, istakla je direktorica Biblioteke Mirjana Plisnić.

Simićeva je priredila izložbu u čast Dervente – predstavljanjem istorijskih znamenitosti našeg grada – na osam panoa sa po osam slajdova.

Izložba obuhvata period od starog vijeka, od kada je ovaj prostor bio naseljen, pa do Prvog svjetskog rata i početka burnog istorijskog perioda. Izložba prikazuje događaje i građevine koje su od izuzetnog značaja, poput Derventske tvrđave i same „Prkos“ kuće po kojoj ova manifestacija nosi ime. Ne trebamo zaboraviti da je Derventa je i prvi grad koji je imao čitaonicu na ovim prostorima, istakla je profesorica istorije u OŠ „19. april“.

Nakon svečanog otvaranja, veče posvećena kulturi nastavljena je predstavom „Malo blago“ u izvođenju banjalučkog Gradskog pozorišta „Jazavac“ koja na zanimljiv način govori o tri generacije žena koje se, svaka na svoj način, susreću sa izazovima modernog društva bez prave podrške muškaraca.

Radi se o komadu nastalo po irskom djelu komad Elen Marfi, „Malo blago“ je autentična i moderna predstava za odrasle, jedna od najuspješnijih i najnagrađivanijih sa repertoara „Jazavca“. Sezonu završavamo upravo večeras u Derventi, a na jesen nas očekuje nova sezona sa dvije-tri premijere, istakle su glumice Slađana Zrnić i Belinda Stijak.

U nastavku „Prkos festa“ za sedam dana nas očekuje lutkarska radionica sa Duškom Mazalicom.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here