Vijesti Privreda Preduzeće „Inox M“ bavi se obradom nerđajućeg metala – FOTO

Preduzeće „Inox M“ bavi se obradom nerđajućeg metala – FOTO

0

Zbog svoje praktičnosti, kvalitete, modernog izgleda i jednostavnog održavanja, proizvodi od nerđajućeg čelika danas su vrlo popularni i koriste se prvenstveno za izradu veoma kvalitetnih unutrašnjih i vanjskih ograda, ali i za nastanak metalnih dijelova namještaja, radijatora, cijevi i drugih metalnih konstrukcija, u prehrambenoj industriji i slično.

Upravo obradom nerđajućeg metala, poznatog i pod nazivom rostfraj, bavi se derventsko preduzeće „Inox M“.

–  Mi smo porodično preduzeće koje je osnovano 1999. godine i u kojem, pored mene, moje supruge i sina, trenutno rade još dva radnika. Inoks, kao materijal, sve češće se upotrebljava i na ovim prostorima jer se radi o veoma kvalitetnim proizvodima koji su veoma izdržljivi i lako ih se održavaju. Ovaj materijal kombinujemo i sa staklom, pa je njegova upotreba i mnogo šira, kaže Željko Marić, vlasnik preduzeća.

Posebno su ponosni, ističe Marić, na krstove koje se nalaze na hramu Uspenja Presvete bogorodice u Derventi, kao i na onaj koji krasi Srpsku pravoslavnu crkvu u Študgartu, kojeg su izradili 2011. godine, povodom 40 godina postojanja tamošnjeg hrama. Pored toga što je izrađen u derventskom preduzeću, zadovoljstvo je bilo veće jer se radilo o prilogu Dervenćanina Slavena Marića. Bio je to jedan od prvih inostranih angažmana, a zahvaljujući kvalitetnom radu, taj trend se nastavio i dalje, pa proizvodi od nerđajućeg čelika iz Dervente nalaze se po mnogim zemljama Evrope.

Inače, do otkrića ovog materijala došao je engleski metalurg Heri Bearli početkom 20. vijeka, kada je uvidio da dodavanjem hroma dolazi do povećanja otpornosti čelika na oštećenja i koroziju. Zahvaljujući tome, kao i napretku tehnologije i laserskoj obradi „inoks“ ploča, danas je mogiće napraviti praktično bilo koji metalni predmet.

–  U budućnosti planiramo nastaviti baviti se ovim poslom, pa i proširiti kapacitete, ako za to bude potrebe, poručuju iz preduzeća „Inox M“.

Inače, ovo preduzeće se nalazi kod kružne raskrsnice na magistralnom putu Derventa-Prnjavor, u blizini motela „Dvor“, a sve dodatne informacije s emogu dobiti na broj telefona 065 532 643.

B. N. – Derventa Cafe

 

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here