Vijesti Privreda Preduzeće “Webo” razvilo robota koji koristi UVC zrake za dezinfekciju prostora

Preduzeće “Webo” razvilo robota koji koristi UVC zrake za dezinfekciju prostora

0

Firma „Webo Bosnia“ iz Dervente, u saradnji sa matičnom njemačkom firmom “Webo Amtzel“, razvila je robota koji će biti korišćen za dezinfekciju prostora. Robot se sastoji od pokretne platforme i sistema sa UVC lampama koje se putem mobilne aplikacije pale i tako dezinfikuju prostor.

„Webo Bosnia“ izrađuje mobilnu platformu, a „Webo Amtzel““ zadužen je za sistem lampi. Primarna namjena mobilne platforme nije samo za dezinfekciju prostora, već može da se razvije za druge primjene – za transportne robote, automatizovane info-sisteme u bankama, marketima, te ostale slične namjene, rekla je za medije projekt-menadžer Katarina Ilić.

Firma „Webo Bosnia“ se bavi konstrukcijom alata kojim se proizvode dijelovi za automatske mjenjače za auto industriju ali je manjak posla u ovoj grani industrije i cjelokupna situacija sa korona virusom iznjedrila ovu novu poslovnu ideju.

Ilićeva je istakla da je tim mladih inženjera uspješno savladao ovaj izazov i napravio u roku od samo dva mjeseca već drugi prototip mobilne platforme koji omogućava mapiranje prostorija, na osnovu čega se robot autonomno kreće.

Uz robota je razvijen i kompletan softver za mapiranje, upravljanje i autonomno kretanje, kao i mobilna aplikacija za kontrolu na daljinu, navela je Ilićeva.

~~ Webo Bosnia otvorila sopstveni pogon (opširnije OVDJE)

Ona je dodala da su pred mladim timom i firmom mnogobrojni izazovi za pripremu serijske proizvodnje koja je planirana početkom decembra.

Na osnovu dosadašnjih iskustava, ne sumnjamo da će naš tim biti na nivou zadatka, te da će se u tom periodu raditi na optimizaciji i testiranju funkcionalnosti mobilne platforme. To podrazumijeva dobijanje brojnih sertifikata iz oblasti zdravstvene zaštite kako bi se mogao koristiti u zdravstvenim ustanovama, školama, vrtićima, gradskim upravama i svim ostalim poslovnim subjektima, rekla je Ilićeva.

Ističući da će serijska proizvodnja biti u Republici Srpskoj u halama firme „Webo Bosnia“ u Derventi, što će zahtijevati dodatna ulaganja u proizvodnu liniju, Ilićeva je izrazila nadu da će to dovesti do potrebe za novim radnim mjestima za proizvodnju i sastavljanje.

derventa.ba

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here