Vijesti Hronika Prevare putem “online” kupovine i dalje aktuelne

Prevare putem “online” kupovine i dalje aktuelne

0

Službenici Policijske uprave Doboj preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju identifikovanja lica koja su u prethodnih nekoliko dana na štetu dva lica sa područja grada Doboja i opštine Brod izvršila krivična djela “prevara”.

Nepoznato lice ili više njih je vršilo prevaru na način da je putem internet stranice za kupovinu i potražnju novih i polovnih stvari kontaktiralo oštećena lica, te nakon što se međusobno dogovore oko kupovine, putem mobilne aplikacije „WhatsApp” im je dostavilo link sa lažnim logom „BH pošta“ i potom zatražilo da popune navodnu aplikaciju, a nakon što su oštećeni unijeli svoje podatke kao i podatke sa tekućeg računa, sa njihovih računa je skinut sav novac.

Savjetujuemo građanima da je prevare moguće prepoznati po tome što se “kupci” javljaju izvan platformi stranica za kupoprodaju, putem mobilnih aplikacija „Viber” i „WhatsApp”, a tekstovi pisanih poruka su uglavnom loše prevedeni i nikada se ne javljaju na pozive pod izgovorom da su zauzeti poslom, niti pregovaraju o cijeni ili kupovini artikla. Policijska uprava Doboj apeluje na sve građane da prilikom kupovine preko interneta ne nasjedaju na ovakve vidove prevara te da u slučaju da putem internet stranica za kupoprodaju stupe u kontakt sa ovakvim licima, da ne šalju svoje lične i bankovne podatke i da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Više informacija građani mogu dobiti i na internet stranici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske https://mup.vladars.net/index.php?vijest=vtk, posredstvom koje građani mogu da prijave ovakve ili slične prevare.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here