Vijesti Društvo Priključak na auto-put “9. januar” u Osinji i dalje prioritet

Priključak na auto-put “9. januar” u Osinji i dalje prioritet

1

Nakon što je prije nešto više od mjesec dana otvorena dionica auto-puta “9. januar” do Banjaluke do Doboja derventsku javnost najviše je zanimalo dokle se stiglo sa realizacijom priključka planiranog u Osinji.

Na odborničko pitanje koje je u okviru “aktuelnog časa” 21. sjednice Skupštine opštine Derventa o ovoj temi postavio odbornik Vlado Kovačević iscrpan odgovor dao je narodni poslanik Igor Žunić.

Žunić je naveo da 2014. godine, kada je započeo njegov mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Prostornim planom RS koji je tada bio u procesu usvajanja nije bio predviđen priključak Dervente na ovaj auto-put.

Tada je pokrenuta inicijativa za izmjenu tog strateškog dokumenta, što je bio komplikovan posao, ali je proveden uspješno i petlja je definisana u Stankovićima u Osinji. Izvršena je potom nova parcelizacija, a zatim je traženo i kreditno zaduženje za završetak auto-puta, kojim su obuhvaćena i sredstva za izgradnju petlje u Derventi. Čitav postupak je na nešto više godinu od dana usporilo čekanje na odobrenje koje je trebalo dobiti od nadležnih sa državnog nivoa. Uprkost tome, auto-put je završen, a započet je proces eksproprijacije zemljišta i mi očekujemo da odmah potom krenu radovi na petlji, pojasnio je Žunić, pritom naglasivši da se radi o projektu čija će realizacija potrajati i na kojem će se raditi zajedno sa opštinom Stanari.

On je dodao da je paralelno sa ovim procesom pokrenut i postupak kategorizacije pravca Modran – Osinja. Ta dionica trebala bi tako postati regionalni put kada petlja bude sagrađena, a već sada postoji mogućnost da se proglasi putem od posebnog interesa. U blizini buduće petlje planirana i industrijska zona, zaključio je Žunić izlaganje.

Derventa Cafe

1 komentar

  1. Ok, pohvalno, mada je odgovor “politički zapakovan” na način, da nije jasno ni odprilike kada će doći do realizacije. Stoga mi se čini, da ćemo petlju čekati još godinama mada bi taj jednostavni projekat mogo biti završen do 2020, da postoji politička volja – bolje rečeno, kada bi Simić i Žunić to aktivnije zatražili od Dodika. Derventa (a i Stanari) su ipak dobre i vrjedne koke nosilice za Srpsku. Stoga, gospodo političari, neka vam nebude teško vršiti pritisak na Baju jer imate rezultate i sav legitimitet da glasnije i jasnije ukažete na taj projekat. A do tada mogli ste (po uzoru susjednjih opština – dobar primjer vam je stanarska opština) makar označiti opštinsku granicu (sa tablama Opština Derventa), označiti naselja (Lupljanica, Sočanica, Cerani) i staviti putokaze po raskrsnicama, da posjetioci ne lutaju po ovim krajevima, tražeći naša sela i put prema Prnjavoru, Stanarima i Doboju.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here