Vijesti Društvo Privrednik iz Toronta učesnik 5. Sabora Brestovaca: Poslije pola vijeka ponovo u...

Privrednik iz Toronta učesnik 5. Sabora Brestovaca: Poslije pola vijeka ponovo u zavičaju

0
Žarko i njegov prijatelj Gulšen Soni/Foto Damir Kljajić

Žarko Brestovac, predsjednik Srpske nacionalne akademije (SNA) u Kanadi i ugledni privrednik iz Toronta, nakon pola vijeka posjetio je zavičaj svojih predaka Ritešić i tom prilikom učestvovao je na petom Saboru Brestovaca u Gornjoj Lupljanici.

Sa Žarkom su bili i njegova supruga Bibi Sofija, prijatelji Bandena i hirurg Gulšen Soni iz Toronta, sve troje porijeklom iz Indije, kao i kulturni radnik iz Beograda Živorad Ajdačić sa suprugom.

Žarko i Damir Kljajić

On je najavio da će u narednom periodu sprovesti brojne aktivnosti u zavičaju, kao što su kupovina zvona na crkvi u Ritešiću, te donacija manastiru Donja Bišnja i pomoć u vezi sa izradom rodoslova Brestovaca.

Tokom boravka u Derventi Žarko je posjetio manastir u Donjoj Bišnji, gdje ga je iguman Simeon upoznao o detaljima razvoja manastira, kao i Ritešić, mjesto gdje je rođen i odrastao njegov otac. U Ritešiću su prvo obišli crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja i spomen-obilježje borcima otadžbinskog rata koji se nalaze uz selište Brestovaca iz Ritešića.

Potom je obišao crkvu Vasilija Velikog, zadužbinu porodice Dujaković iz Ritešića, te zavičajnu zbirku porodice Dujaković. Obilazak je nastavljen posjetom manastiru Matrone Moskovske u Ritešiću i groblju Majevac.

U Ritešić sam dolazio kod svojih rođaka kao dječak i još uvijek se sjećam tih trenutaka. Danas sam prvi put bio i na grobu svoga pradjeda i prababe, ali i drugih predaka sahranjenih u groblju u Majevcu kod Doboja, rekao je Žarko.

Potom su gosti iz Kanade učestvovali na petom Saboru Brestovaca u Gornjoj Lupljanici gdje je Žarko imao priliku da upozna svoje bliže i dalje rođake.  Nije krio oduševljenje time što je vidio toliko prezimenjaka na jednom mjestu i obećao je da će doći i na naredno okupljanje, posebno sada kada već porodični posao polako prepušta sinu i odlazi u penziju.

Da mi je neko dao milion dolara ne bih se ovako dobro osjećao. Želim da vam se zahvalim za ovaj prijem. Više sam nego oduševljen, a utiske iz zavičaja ću prenijeti našima u Kanadi, rekao je Žarko učesnicima Sabora.

Inače, dolazak gostiju iz Kanade u Derventu organizovao je Zoran Brestovac, a obilazak je osmislio zajedno sa Damirom Kljajićem i Nenadom Brestovcem.

Biografija

Žarko Brestovac, sin  Jove i Marije Brestovac iz Ritešića, rođen je 1949. u tadašnjem Bosanskom Brodu. Završio je mašinsko tehničku školu 1968. godine i zaposlio se u Rafineriji nafte. Potom odlazi u Italiju na specijalizaciju, a zatim u Njemačku gde je radi kao kontroler u firmi Šober. Po pozivu kanadske vlade dolazi 1970. godine kao stručnjak za čelične konstrukcije u Kanadu. Radio je za torontsku opštinu kao glavni inspektor sve do 1982, kad osniva svoju kompaniju “Interex Construction.”

Aktivan je u sportskim društvima i u srpskoj zajednici. Bio je sekretar Crkveno školske opštine Sveti Sava i predsjednik Kluba časopisa „Ljudi govore“. Za svoj donatorski rad dobio je mnoga priznanja: orden Svetog Save, zahvalnicu Dabro-bosanske mitropolije za obnovu crkve u Brodu, zahvalnicu Vlade Srbije 2008, zahvalnicu Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u Beogradu 2009. i zahvalnice Konzulata Republike Srbije za renoviranje stare i nove zgrade Konzulata Srbije u Torontu.

Tekst i fotografije Damir Kljajić

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here