Vijesti Društvo Priznanje Siniši Đekiću za unapređenje bezbjednosti saobraćaja u Derventi

Priznanje Siniši Đekiću za unapređenje bezbjednosti saobraćaja u Derventi

1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za zalaganje i rad kojim je doprinio unapređenju bezbjednosti saobraćaja u 2016. godini na području opštine Derventa Siniši Đekiću, predsjedniku Savjeta za bezbjednost saobraćaja opštine Derventa, Ministarstvo saobraćaja i veza RS i Agencija za bezbjednost saobraćaja dodijelili su priznanje.

Priznanje mu je uručeno na 5. Međunarodnoj konferenciji “Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici”, koja je održana protekle sedmice u Banjaluci. Đekić kaže da je to priznanje i svim članovima opštinskog Savjeta za bezbjednost saobraćaja za uspješan rad kao i opštini Derventa.

– Dodijeljeno priznanje je priznanje za sve mjere i radnje koje je ovaj Savjet preduzeo na području opštine, a koje su vezane za povećanje bezbjednosti u saobraćaju, posebno mlađe populacije tj. učenika. U cilju edukacije ove populacije održana su predavanja u osnovnim i srednjim školama o bezbjednosti djece u saobraćaju  pod nazivom “Od kuće do škole, od škole do kuće” i djeci je podijeljen reklamni materijal, majice, knjige o ponašanju u saobraćaju, reflektujući materijal. Prikazani su i filmovi  o pravilnom prelasku preko pješačkih prelaza i o kretanju učenika na saobraćajnicama. istakao je Đekić.

U okviru aktivnosti Savjet je realizovao čitav niz mjera. Urađena je horizontalna i vertikalna signalizacija na lokalnim i magistralnom putu, pogotovo na mjestima koja se smatraju najugroženijim, a takođe ograničena je brzina na kritičnim mjestima na 30 kilometara na čas. Horizontalna signalizacija je u blizini školskih objekta obilježena i sa konturama djece, dok su na magistralnom putu pored škola urađene zaustavne linije.

Đekić kaže da su preduzeto sve  što je bilo u nadležnosti Savjeta za bezbjednost saobraćaja, s tim da ima još nedostataka koje treba otkloniti, a oni se odnose oštećene ograde pojedinih škola, čime je ugrožena bezbjednost učenika.

Naime, po njegovim riječima Vlada RS će u narednom periodu dodijeliti lokalnim zajednicama sredstva za preduzimanje potrebnim mjera za povećanje bezbjednosti građana u saobraćaju, pogotovo najmlađih. Sredstva će dobiti i naša opština, a ona će upravo biti usmjerena tamo gdje su najpotrebnija,za bezbjednost najmlađih kao najugroženije kategorije stanovništva.

Republika Srpska svake godine u saobraćajnim nezgodama, pored gubitka ljudskih života, trpi ogromne troškove u ekonomskom smislu i oni iznose oko 170 miliona miliona maraka. Da bi se prevazišla ovakva situacija odlučno se krenulo u jačanje instutucionalnih kapaciteta bezbjednosti saobraćaja. Osnovana je Agencija za bezbjednost saobraćaja, Narodna skupština je usvojila Strategiju za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske 2013-2022. godine, a Vlada RS je usvojila Program bezbjednosti saobraćaja 2014-2018.

Svake godine se održava i Međunarodna konferencija “Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici”, sa ciljem konstantnog jačanja i animiranja kapaciteta na lokalnom nivou. To pogotovo podrazumijeva stvaranja stručnjaka koji će imati dovoljno hrabrosti i volje da se bore sa ovim problemom društva u cjelini.

derventa.ba

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here