Vijesti Kultura i obrazovanje ”Prljača 2011” – Pripreme u završnoj fazi

”Prljača 2011” – Pripreme u završnoj fazi

0

Pripreme za održavanje pjesničkih susreta, ”Prljača 2011”., teku po planu i sve je već u završnoj fazi, kažu u Srpskom knjižnjevnom klubu ”Vihor” Derventa. Ovogodišnji Ilindanski pjesnički susreti na rijeci Ukrini će biti veoma značajan kulturni događaja u Derventi. Prije svega, to su jubilarni deseti po redu susreti, a drugo, što je veoma značajno, to su po prvi put i međunarodni, jer svoje učešće su prijavili stvaraoci iz Hrvatske, Srbije, Makedonije Bosne i Hercegovine.

Prljaca 2011 - Pripreme u zavrsnoj fazi

Nakon objavljenog konkursa za najljepšu pjesmu o vodama prijavilo se u roku četrdesetjedan stvaraoc. Žiri je pregledao sve pjesme i konstatovao da je kvalitet pjesama na visokom nivou. Ove godine biće dodijeljene dvije treće nagrade za najbolju pjesmu, te druga i prva nagrada, kao i nagrada za najbolju pjesmu o ukrinskom vodenom cvijetu i nagrada za šaljivu pjesmu, kaže predsjednik ”Vihora” Savko Pećić.

Pećić je naglasio da je pjesme ocjenjivao tročlani stručni žiri u sastavu: Ranko Preradović književnik iz Banjaluke, Milka Srđenović profesorica književnosti iz Dervente i Mirjana Plisnić, etnolog, koji nisu imali baš lak zadatak da od više dobrih pjesama izaberu najbolje.

U pripreme susreta se uključila i Turistička organizacija opštine Derventa, kao i članovi ”Vihora” i članovi prnjavorskih ”Talasa”.

Generalni sponzor nagrada će biti i ove godine d.o.o. ”Gatarić”, dok je pokrovitelji susreta opština Derventa, načelnik Milorad Simić i predsjednik SO Derventa, Ilija Zirdum.

Sve nagrađene, kao i odabrane ovogodišnje pjesme objavljene su u posebnoj brošuri ”Vihora”. Predviđeno je da se pjesnici u Derventi druže dva dna. Tako će u petak 5. avgusta biti organizovano druženje pjesnika na kupalištu Patkovača, a sutradan , susreti pjesnika u Donjim Ceranima na Prljači. Za goste iz susjednih država predviđen je obilazak manastira Donja Bišnja i ambarina Donji Detlak.

Posavske novosti

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here