Vijesti Društvo Prnjavor i Derventa formiraju upravljačko-zaštitnu službu za akumulaciono jezero Drenova

Prnjavor i Derventa formiraju upravljačko-zaštitnu službu za akumulaciono jezero Drenova

0

U Prnjavoru je danas dogovoreno formiranje upravljačko-zaštitne službe za akumulaciono jezero Drenova, koju će finansirati opštine Prnjavor i Derventa, te preduzeće “Vode Srpske”. Na sastanku u opštini Prnjavor konstatovano je i da je nedavno povećanje vodostaja na jezeru u normalnim okvirima, prenosi TV K3.

U opštini Prnjavor održan je sastanak predstavnika JU “Vode Srpske” sa rukovodstvom opštine Prnjavor i predstavnicima prnjavorskog Sportskog ribolovnog društva “Ukrinski cvijet”, preduzećem “Ćorić denart”, koje upravlja Mini-hidroelektranom “Drenova”, te prnjavorskim “Vodovodom” i Civilnom zaštitom opštine Prnjavor.

Na sastanku je konstatovano da nema odstupanja od redovnih prirodnih i fizičkih procesa povodom povećanog vodostaja na jezeru u proteklom periodu a koji je izazvao zabrinutost u ribarskom Udruženju i kod stanovnika koji gravitiraju jezeru Drenova.

Trenutno povećanje vodostaja na akumulacionom jezeru Drenova u opštini Prnjavor normalan je fizički proces koji će i dalje biti prisutan, koji ni u jednom momentu nije ugrozio stabilnost brane ili povećao rizik od poplava, rekao je načelnik Odjeljenja za upravljanje vodama preduzeća “Vode Srpske” Ozren Đurić poslije sastanka koji je sazvan nakon što su ribolovci prijavili da je vodostaj povišen.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš izjavio je na press konferenciji nakon sastanka da će opština Prnjavor sa preduzećem “Vode Srpske”, prnjavorskim Komunalnim preduzećem “Vodovod” i gradom Derventa u narednih desetak dana definisati sve uslove sporazuma koji će predvidjeti osnivanje upravljačko-zaštitne službe akumulacionog jezera Drenova.

Generalni zaključak sastanka je da jezero i brana moraju ostati u domenu za šta su prvobitno izgrađeni, a to je zaštita od poplava područja ispod brane i vodozahvat za opštinu Prnjavor, a sve drugo što remeti uslove svakako neće moći funkcionisati bar ne u obimu na koji bi to neko drugi želio, rekao je Tomaš.

Tomaš je dodao će stručne službe preduzeća “Vode Srpske” dati smjernice za dalje funkcionisanje akumulacionog jezera. Grad Derventa je ranije izrazio spremnost finansiranja jedne ovakve službe za upravljanje jezerom “Drenova” s obzirom da vodostaj na ovom jezeru može u značajnoj mjeri uticati na vodostaj rijeke Ukrine i potencijalne poplave na području grada Derventa ukoliko bi došlo do ispuštanja veće količine vode u kratkom roku.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here