Vijesti Društvo Produžen rok za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije iz Mađarske

Produžen rok za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije iz Mađarske

0

Rok za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata za poljoprivrednike u Republici Srpskoj produžen je do 4. novembra i više se neće produžavati.

Podsjećamo, radi se o Programu podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj koji je vrijedan oko 30 miliona evra. Pomenutim sredstvima subvencionisaće se do 70 odsto cijene pomenute poljoprivredne opreme, dok će najmanje trideset odsto biti vlastito učešće poljoprivrednika. Maksimalan iznos pojedinačnog podsticaja je 25.000 evra.

Prvobitni rok za podnošenje za nabavku opreme je bio 15. oktobar, ali je produžen do 4. novembra.

Imamo određen broj zainteresovanih iz Dervente i generalno govoreći regija Posavina je prilično aktivna u apliciranju. U programu mogu učestvovati i nekomercijalna gazdinstva, te mikro i mala preduzeća koja imaju šifru djelatnosti poljoprivreda, uz uslov da dolaze sa teritorije Republike Srpske ili Brčkog. Kada su u pitanju mašine, jedini uslov je da su porijeklom iz Mađarske i da aplikanti imaju potvrdu na ponudama da su masine, oprema i alat porijeklom iz te zemlje, podsjećaju iz derventske kancelarije „Progresussa“.

Detalj sa predstavljanja mađarske mehanizacije u Gradišci/Foto: Gradiška live

Derventska kancelarija jedna je od četiri biroa ove fondacije koja su otvorena u Republici Srpskoj i u ovom programu ima savjetodavnu ulogu.

„Progressus“ ne smije popunjavati „online“ aplikaciju, ali svakako može savjetovati, te pružiti logističku i operativnu pomoć. Uključeno je i Ministarstvo poljoprivrede, koje nudi besplatno sastavljanje aplikacije kroz savjetodavne službe u svakoj regiji. Za cijene je bitno napomenuti da ih mi ne određujemo. Sve informacije vezane za specifikacije i cijene mašina pružaju sami prodavci, tj. ekskluzivni distributeri mađarske opreme, napominju u „Progresussu“, dodajući da materijalna realizacija projekta počinje sljedeće godine.

Apliciranje

Fondacija „Progresuss“ isplaćuje sredstva iz granta Vlade Mađarske, ali ne odlučuje koji će od poljoprivrednika dobiti podršku za nabavku opreme.

Nakon što se aplikant registruje na sajtu forsrpska.org, popunjava dio koji se odnosi na podatke o samom gazdinstvu ili preduzeću, opisuje nabavku i način na koji ona unapređuje njegovu proizvodnju, te na kraju prilaže potrebnu dokumentaciju i ponude koje su poljoprivrednici prikupili od dobavljača ili proizvođača opreme.

O tome koja prijava će postati dio projekta odlučuju stručnjaci CED-a, organizacije Vlade Mađarske, koji rangiraju zaprimljene aplikacije.

Sve najvažnije informacije zainteresovani mogu pronaći na stranici forsrpska.org.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here