Vijesti Kultura i obrazovanje Profesor Aleksandar Đukić: Posjeta Jerusalimu jedinstveno iskustvo – FOTO

Profesor Aleksandar Đukić: Posjeta Jerusalimu jedinstveno iskustvo – FOTO

0

Zahvaljujući saradnji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i izraelskog instituta „Jad Vašem“, među 20 profesora istorije i srpskog jezika koji su ove godine posjetili ovu ustanovu, Jerusalem i Izrael, bio je i profesor derventskog SŠC „Mihajlo Pupin“ Aleksandar Đukuć.

Prve informacije o ovom jedinstvenom studijskom putovanju dobio je na seminaru za istoričare održanom proteklog avgusta u Doboju.

Na konkurs sam se prijavio iz želje da usavršim svoje stručno istorijsko znanje, ali i da upoznam Izrael i specifičnosti tog po mnogo čemu posebnog društva. Kandidovao sam se i dobio tu mogućnost nakon odobrenja ministarstva, ističe professor Đukić.

Prof. Zurof

Seminar, koji je trajao od 8. do 16. decembra, bio je odlično organizovan, a sve pohvale zaslužuju i srdačni domaćini.

Utisci su veoma pozitivni, a tokom petodnevnih predavanja među predavačima je bio i dr Efraim Zurof (Efraim Zuroff), direktor Centra “Simon Vizental”, koji se smatra posljednjim lovcem na naciste u 21. vijeku. Predavanja su se odnosila na stradanje Jevreja u Drugom svjetskom ratu, te uopšte o širenju svijesti o kulturi sjećanja na žrtve, o čemu i mi moramo još puno naučiti. Bilo je vrlo zanimljivo i poučno, naglašava profesor Đukić.

Preostala tri dana iskorištena su za obilazak znamenitosti kojima Jerusalim i Izrael obiluju. Crkva Svetog groba, crkva Svete Bogorodice Marije, Zid plača, džamija Al aksa, Nazaret – mjesto gdje su živjeli Isusovi roditelji, Galilejsko jezero, gdje Isus, po predanju, boravio tokom 3 godine i činio razna čuda, potom rijeku Jordan neka su od istorijski značajnih mjesta obuhvaćena ovim putovanjem.

Ministarstvo je pokrilo troškove puta, a domaćini su nam osigurali smještaj. Podršku sam dobio i od lokalne zajednice i načelnika Milorada Simića, a zahvalnost dugujem i školi u kojoj radim i direktoru Predragu Driniću, kaže ovaj profesor istorije.

Saradnja između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Jad Vašema, najznačajnije memorijalne ustanove koja se bavi stradnjem Jevreja u Drugom svjetskom ratu, uspostavljena je 2012. Godine od kada traju i studijska putovanja.

„Jad Vašem“ je najznačajnija memorijalna ustanova koja se bavi Holokaustom, stradanjem Jevreja u Drugom svjetskom ratu, a znanja koja u Jad Vašemu stiču nastavnici doprinose kulturološko memorijalnom obrazovanju i širenju svijesti o kulturi pamćenja i sjećanja.

Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here