Vijesti Privreda Projekat ruralnog poslovanja unaprijedio uslove života na selu – VIDEO

Projekat ruralnog poslovanja unaprijedio uslove života na selu – VIDEO

0

Predstavnici Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata i projektni tim Instituta za ekonomiku poljoprivrede i ruralnog razvoja sumirali su u Derventi rezultate Projekta ruralnog poslovanja na selu.

Cilj projekta je unapređenje života na selu, rekao je menadžer projekta Zoran Kovačević, kroz aktivnosti na podršci razvoja poslovanja poljoprivrednika, odnosno nabavke repromaterijala i opreme, te izgradnje seoske infrastrukture.

Od 2015. godine projekat realizuje se u 20 opština Republike Srpske i njegovo provođenje je pri kraju. Njegova ukupna vrijednost je 16,7 miliona maraka, od čega je 5,7 miliona kreditnih sredstava Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), 5,6 miliona uložila je Vlada Srpske kao sufinansijer izgradnje infrastrukture na području sela, dok je 4,2 miliona uloženo od strane lokalnih zajednica, rekao je Kovačević, dodajući da je u okviru projekta asfaltirano 80 kilometara seoskih puteva i 80 kilometara vodovoda.

Opština Derventa učestvovala je u većem broju potprojekata u okviru ovog projekta, naglasio je zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić.

To su prvenstveno bili projekti rješavanja problema vodosnabdijevanja, od kojih su realizovani vodovodi “Lipe” i “Miškovci”, vrijedni 730.000, odnosno 130.000 maraka, a takođe podršku su za unapređenje proizvodnje dobili su derventski poljoprivrednici u opremi i repromaterijalima u vrijednosti 330.000 maraka, poručio je Jeftić.

Nosioci projekta su Ministarstvo poljoprivrede i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Poljoprivredni fakulteti u Banjaluci.

Derventa Cafe/TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here