Vijesti Društvo Proljeće i zima zajedno

Proljeće i zima zajedno

0

Neuobičajeno, visoke temprature za ove januraske dane, Ljeta 2011., koje u toku dana dostižu i preko 16 stepeni celzija probudile su prirodu, koja je naglo počela da buja. Proljećni vijesnici su poranili, pa cvjetovi već ukrašavaju male grmove i izdanke gomolja pokraj šumaraka, u cvijetnjacima i na njivama. Prvo su procvjetale žute piskavice – jagorčevine, kukurijek, a ubrzo će i drugi javljači proljeća se pojaviti i najaviti da je proljeće na pragu i pored toga što je to kalendarski još daleko.

Proljece i zima zajedno (2)

Cvjetovi od nekih biljaka mogu se pojaviti, čim se prvi snijeg otopi, ali gusjenice raznih insekata, koje su se razvile iz larvi u ovo doba su rijetkost. Neke od njih, toplota je probudila i gusjenica je izašla vani. Slabo su pokretljive i kao da ih je ova temperatura iznenadila, ili je to znak da će tempereture narednih dana još više porasti.

Proljece i zima zajedno (1)

Ove godine u januaru se pojavilo cvijeće i gusjenice, a 2009. godine u decembru  su se pojavile zmije. Da li je to neki znak promjena u prirodi ili samo prirodna prolazna anomalija, tek treba da se vidi.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here