Vijesti Kultura i obrazovanje Promovisan Evhologion

Promovisan Evhologion

0

U organizaciji Srpske pravoslavne eparhije zvorničko-tuzlanske, Crkvene opštine Derventa i manastira Detlak u Derventi je 17.12.2013.godine u sali Centra za kulturu Derventa uz prisustvo i blagoslov vladike Hrizostoma promovisan Detlački Evhologion (zbirka moltvenika), koji je rukopisan između 1550-1628. godine u manastiru Detlak.

Promovisan Evhologion 1

– Ovo je značajan kulturno – istorijski trenutak za Derventu i šire, jer se promovisan pisani dokument iz najranije naše istorije rukopisanja knjiga i pismenosti ovih krajeva. Posebno je intresantno da se o ovoj staroj knjizi doskora uopšte nije znalo, kaže prof. mg Damir Kljajić.

Promovisan Evhologion 2

O Evhologionu su govorili akadamek Staniša Tutnjević i protojerej – stavrofor, profesor dr Vladimir Vukašinović iz Beograda, a mg Vojislav Nović je prisutne upoznao o selu Donji Detlak danas.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here